Debreceni kelkáposztás fácán

Debreceni kelkáposztás fácán

Hozzávalók:
1 nagyobb (kb. 80 dkg-os) konyhakész, fagyasztott fácán, 5-6 dkg füstölt (csemege) szalonna, só, őrölt fekete bors, 20 dkg főtt füstölt császárszalonna, 2 közepes vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, 4 közepes sárgarépa (kb. 40 dkg), 2 pár debreceni (kb. 35 dkg), 2 babérlevél, 1 kis csokor petrezselyem, 2-3 ágacska friss vagy 1 kiskanálnyi szárított kakukkfű, 1 fej kelkáposzta (kb. 1,4 kg), 1 csapott evőkanál ételízesítő por

1. A fölengedett fácánt megmossuk, leszárogatjuk, majd a bőrén maradt tolltokokat, tollakat csipesszel kiszedjük. A füstölt szalonnát 0,5 centi vastag csíkokra vágjuk, és a vadszárnyas mellét és combjait megtűzdeljük vele. Kb. 1 kiskanál sóval meg feleannyi borssal kívül-belül bedörzsöljük, félretesszük.
2. A császárszalonnát 1 centis kockákra, a megtisztított vöröshagymát finomra vágjuk. Együtt egy nagy lábasba az olajra dobjuk, és közepes lángon pirítani kezdjük. 3-4 perc elteltével a fácánt is beletesszük, és többször megforgatva addig sütjük, míg körös-körül ki nem fehéredik.
3. Ezután félretesszük, a szalonnás hagymára pedig az ujjnyi vastagon fölszeletelt sárgarépát és debrecenit dobjuk. A babérlevéllel, a fölaprított petrezselyemmel és a kakukkfűvel fűszerezve 4-5 percig együtt pirítjuk.
4. Közben a kelt félbevágva kitorzsázzuk, megmossuk, kb. 3 centis kockákra vágjuk, és az előzőekhez adjuk. Jól átforgatjuk, 3 deci vizet aláöntünk, az ételízesítőt beleszórjuk.
5. A fácánt belefektetjük, az edényt közepesen forró (190 ºC; légkeveréses sütőben 175 ºC) sütőbe toljuk, és az ételt kb. 1 óra alatt puhára pároljuk.
6. Az utolsó 10-15 percben fedő nélkül sütjük, hogy kissé megpiruljon. (Ha a lábas nem tehető sütőbe, mert például bakelit füle van, az elősütött hozzávalókat tepsibe kell áttenni.) Tálaláskor a fácánt elnegyedeljük, és az ízes káposztára fektetjük.

Jó tanács:
– Csirkét vagy gyöngytyúkot ugyanígy süthetünk, de a csirkét tűzdelni sem kell.
– Aki paleo életmódot folytat, olaj helyett sertés vagy libazsírt, debreceni helyett a követelményeknek megfelelő házi kolbászt használjon.

4 főre
Elkészítési idő: 2 óra
Egy adag: 900 kcal • fehérje: 59,4 gramm • zsír: 60,4 gramm • szénhidrát: 29,7 gramm • rost: 12,6 gramm • koleszterin: 172 milligramm