Pulykaszték édes-savanyú sárgabarackkal

Pulykaszték édes-savanyú sárgabarackkal

Hozzávalók:
60 dkg pulykamellfilé, 1 kiskanál só, fél mokkáskanál őrölt fekete bors
a sütéshez:
4 evőkanál olaj
az édes-savanyú barackhoz:
1 kg sárgabarack, 4 dl 5%-os vörösborecet, 1 dl balzsamecet (speciálisan érlelt vörösborecet), 2,5 dl vörösbor, 1 nagyobb fahéj, 15 dkg barna cukor, fél mokkáskanál só, 1 mokkáskanál Tabasco-szósz

1. A pulykamellfilét a rostjaira merőlegesen 4 egyforma szeletre vágjuk, fél centi vastagra kiverjük, széleit, inait bevagdossuk, sózzuk, borsozzuk.
2. A sárgabarackot alaposan megmossuk, félbevágva kimagozzuk.
3. A kétféle ecetet a vörösborral, a fahéjjal és a cukorral 10 percig forraljuk, hogy egy kicsit sűrűsödjön, íze koncentrálódjon. A gyümölcsöt belerakjuk, kis lángon 5-6 percig főzzük. Ha kész, megsózzuk, a Tabascóval egy kicsit csípősre fűszerezzük.
4. A hússzeleteket egy serpenyőben, a megforrósított olajon, oldalanként 2-3 percig sütjük. Lecsöpögtetve tányérra tesszük, és szűrőlapáttal, egy kevés lével mellészedjük a barackot is. Nagyétkűeknek köretként párolt rizst is kínálhatunk hozzá.

Jó tanács
– Csirkemellfiléből is készíthetjük.
– Az édes-savanyú sárgabarack nemcsak szárnyasokhoz, hanem bárányhoz, sertéstarjához vagy roston sült vadhoz is remekül passzol.

4 főre
Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag (az édes-savanyú sárgabarack levének felével számolva): 428 kcal

Italajánlatunk: száraz vörösbor, például Mőcsényi kékfrankos