Tengeri halfilé tejszínes, sajtos, sültpaprikás mártással


Hozzávalók:
8 szelet, egyenként kb. 10 dkg-os bőr és szálka nélküli tengeri halfilé (fagyasztott is lehet), só
a halalapléhez:
30 dkg halcsont, 1 kisebb vöröshagyma, 1 kiskanál egész fekete bors, só, 1 cikk citrom
a mártáshoz:
50 dkg sült kápiapaprika (konzerv sültpaprika is lehet), 1 gerezd tisztított fokhagyma, 1 mokkáskanál morzsolt kakukkfű, 15 dkg natúr krémsajt, 2 dl zsíros főzőtejszín, só, frissen őrölt borskeverék, 1 kiskanál méz

1. A halalapléhez a halcsontokat egy kis fazékba rakjuk. A hagymát megtisztítjuk, fölkarikázzuk, a halcsontokra dobjuk. Az egész borssal fűszerezzük, kissé megsózzuk, a citrom levét belefacsarjuk, majd héjastól rádobjuk úgy ahogy van. 8 deci vizet öntünk rá, nagy lángon fölforraljuk, majd kis lángra állítjuk, és így főzzük 35-40 percig. Ezután leszűrjük.
2. Egy akkora tűzálló tálat, amekkorába éppen elfér a nyolc filé, kivajazunk. A halat enyhén besózzuk, majd elvékonyodó végüket alulra hajtva a kikent tepsibe rakjuk. A halalaplé felét ráöntjük. A tál tetejével, ennek híján megvajazott sütőpapírral lefedjük. Előmelegített sütőben, nem egészen közepes lánggal (170 ºC; légkeveréses sütőben 155 ºC) a halat 10 percig pároljuk. Párolólevét a többi halalapléhez öntjük, amit ha kihűlt, lefagyasztunk.
3. Amíg a hal puhul, megfőzzük a mártást. Ehhez a hozzávalókat simára turmixoljuk, majd kevergetve 2-3 percig forraljuk.
4. Személyenként 2 puha halat tányérra rakunk, a tejszínes paprikás mártással leöntjük. Nem igényel külön köretet, de például a sós burgonya remekül passzol hozzá.

4 főre
Elkészítési idő: 45 perc
Egy adag (köret nélkül): 567 kcal

Italajánlat: száraz fehérbor, például Soproni sauvignon blanc