Bagoly-torta (lépésről lépésre) (ballagásra vagy sikeres érettségire) – készítette Gödöllei Csilla

Hozzávalók
a piskótához: 8 tojás, 8 evőkanál kristálycukor, 8 evőkanál finomliszt, csipet só, 4 dkg jilk paszta
a töltelékhez (krémhez): 8 tojássárga, 8-10 evőkanál kristálycukor, 6 evőkanál keserű (cukrozatlan) kakaópor, 6 kiskanál főzött feketekávé, 50 dkg vaj vagy sütőmargarin, esetleg egy kis üveg magozott meggybefőtt
a díszítéshez: 1,6-2 kg háromszoros (lágyabb) fehér marcipánmassza, borsónyi kék színű, por alakú ételfesték, borsszemnyi világosbarna színű, por alakú ételfesték, borsónyi sötétbarna színű, por alakú ételfesték, borsszemnyi piros színű, por alakú ételfesték, borsszemnyi fekete színű, por alakú ételfesték, borsszemnyi sárga színű, por alakú ételfesték, szitált porcukor

Elérkezett a „ballagási- és érettségi szezon”, amikor sokaknak igen komoly fejtörést okoz, hogy milyen alkalomhoz kapcsolódó tortával lepjék meg az ünnepelteket. Nos, az alábbi egy kitűnő alternatíva lehet.

1. A piskótatésztát akár a megszokott módon is elkészíthetjük, de süthetjük a következők szerint is: az összes hozzávalót, beleértve a kevésbé ismert jilk pasztát is (erről részletesebben a konyhai kisokosban olvashatnak) egy nagyobb méretű tálba rakjuk és robotgéppel 4-6 percen át a legmagasabb fokozaton keverjük. A piskótatészta egyharmad részét egy sütőpapírral bélelt 23×33 centis tepsibe simítjuk és előmelegített, közepesen forró sütőben 12-16 perc alatt megsütjük. Konyharuhára fordítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt. A többi tésztából még két tortalapot sütünk ugyanígy. Hűlni hagyjuk, ezalatt elkészítjük a csokoládékrémet.
2. Ehhez a tojások sárgáját a kristálycukorral habosra keverjük (ez robotgéppel, legmagasabb fokozaton 2-3 perc) majd gőzfürdő felett felmelegítjük. 10-15 perc melegítés és folyamatos kevergetés után sűrű, krémes massza lesz belőle, amit kiemelünk a gőzfürdőből, hozzákeverjük a kávét és a kakóport. A margarinnal csak akkor dolgozzuk össze, amikor már lehűlt. (A margarint érdemes sütés előtt 2-3 órával kivenni a hűtőből, hogy puha, lágy legyen.)
3. A kihűlt piskótalapokat egymásra rakjuk, széleiket levágjuk. Az első piskótalapon a csokikrém egyharmadát egyenletesen elsimítjuk egy kenőkéssel, majd lecsurgatott felezett meggybefőttet rakunk rá (ez el is maradhat). Rátesszük a második piskótalapot. Ezt is megkenjük, meggyezzük. A legfelső lapot a tortára illesztjük, óvatosan maglapítjuk, lenyomogatjuk. Először a torta oldalát, majd a tetejét kenjük meg a maradék csokoládés krémmel. Hűtőbe tesszük hogy egy kicsit megdermedjen, “meghúzzon”.
4. Amíg hűl, színesre gyúrjuk a marcipánt: 0,8-1 kilót kékre, 0,4 kilót világosbarnára, 0,2 kilót sötétbarnára, 0,1 kilót pirosra, 0,15 kilót feketére, 0,1 kilót pedig sárgára színezünk. Mindegyiknél ugyanaz az eljárás: a marcipánt mikrohullámú sütőben pár másodpercig melegítjük (így könnyebb vele dolgozni, de vigyázni kell, hogy túl ne hevüljön, mert akkor használhatatlan lesz). A porfestéket a kinyújtott marcipánon egyenletesen elszórjuk. Felcsavarjuk, mintha palacsinta lenne és egyenletesen összedolgozzuk. Fontos, hogy a marcipán gyúrásához, és nyújtásához minimum 1x átszitált porcukrot kell használni, hogy ne ragadjon le a munkalapra, kezünkre és a nyújtófára. A beszínezett marcipánt nejlonzacskóba tesszük, hogy a felhasználásig ne szikkadjon ki. Ez azért lényeges, mert minél többször melegítenek egy marcipánt, (azaz minél többet veszít a nedvességtartalmából) annál “törékenyebb, szárazabb lesz.)
5. A kék színű marcipánt porcukorral behintett gyúródeszkán 4-5 mm vastagságúra kinyújtjuk és kétszerre alányúlva a torta fölé emeljük. Lassan ráengedjük, gyors mozdulattal elegyengetjük a széleit, majd a torta oldalára simítjuk.



6. A lelógó széleket levágjuk, újra összedolgozzuk és kb. 1 méter (!) hosszú hüvelykujjnyi vastagságú nudlit sodrunk belőle. Ezt körben, alul a torta szélére (az oldalaihoz) illesztjük, mintázóval (jelen esetben kis kagyló alakúval) lenyomkodjuk, díszítjük.

7. A világosbarna marcipánból egy tenyérnyi hossszú fél tojásformát (mintha lapjában vágnánk ketté a tojást), és egy fél-narancsformát (mintha lapjában vágnánk ketté a narancsot) készítünk. Az előbbi a bagoly teste, az utóbbi pedig a feje lesz.

8. Egymás után mindkettőt óvatosan felemeljük a gyúródeszkáról és a tortára illesztjük. Fontos, hogy akkorára készítsük és illesszük, hogy a torta tetejénél és az aljánál is maradjon 4-5 centi szabad terület. A felsőre felirat kerül, az alsó részre a bagoly lába és az oklevél.

9. A sötétbarna marcipánból két kúp alakú formát formálunk, majd annak egyik oldalát lesimítjuk, ezek lesznek a szárnyak, amiket a testhez illesztünk.

10. Fehér marcipánból nyújtunk egy 3-4 mm vastag lapot, majd kb. 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval 2 db kört szúrunk ki belőle, amiket a bagoly fejére illesztünk, a szemek helyére.


11. Sötétbarna marcipánból formálunk dús szemöldököt, ezt rakjuk a szemek fölé. Sárga marcipánból, egy mogyorónyi darabkából formáljuk meg a bagoly csőrét, amit a szemek találkozásához illesztünk. A fekete marcipánból kb. borsónyi méretű darabot ujjaink között szétlapítva 1 centi átmérőjű pupillát készítünk, a fehér szem alsó/középső részére helyezzük. Fehér, apró golyócskát is sodrunk, ezt rakjuk a fekete pupillára, ettől lett „életteli” a bagoly tekintete.



12. A fekete marcipánból sodrunk egy 1,5-2 centi vastag, 8-10 centi hosszú hurkát és ezt félkörbe fordítva (állítva) illesztjük a bagoly fejére, ez lesz a sapkájának az alja.

13. Szintén fekete színű marcipánból nyújtunk egy 0,8-1 centi vastag, 6×6 centis négyzetet. A négyzet egyik csücskét levágjuk, ezt illesztetjük a sapka karimájára-tetejére. Sárga marcipánból sodrunk egy vékony szálat, amit kettőbe hajtunk és egyik végét felfelé, a másikat lefelé összesodorjuk. Ilyen sodort szál lesz a sapka és az oklevél zsinórja is.

14. A bagoly szárnyát marcipánformázóval, vagy egy tompa késsel „szárnyasítotjuk”, azaz tollazatot mintázunk bele. A szemöldököt is szálkásítjuk, hogy élethűbb legyen. Sötétbarna marciánból apró cseppeket formálunk, amiket a bagoly mellére rakunk a tollazat mintázására.
A fehér marcipánt kinyújtjuk 2-3 mm vastagra, majd kivágunk belőle egy kb. 12×16 centi méretű lapot. A lap széleit óvatosan meglapítjuk, ettől lesz olyan papírszerű. Ezután felcsavarjuk, mint a palacsintát és a bagoly alá tesszük.

15. Világosbarna marcipánból 5-6 mm átmérőjű nudlit sodrunk, amiből olyan hosszúságú darabokat vágunk, hogy úgy lássék, mintha a bagoly a karmaiban tartaná az oklevelet. Az oklevélhez pecsét is dukál, ezért piros marcipánból 1,5 centi vastag golyót készítünk, amit ellapítunk. Ebbe került a pecsét. Ha nincs családi címerünk (mint ahogy a fotósnak volt) akkor bármilyen domború kupak, nyomdázó, vagy az ünnepelt monogramja is megteszi.

17. Végezetül a piros marcipánt 5-6 mm vastagra nyújtjuk, ebből egy 25-30 centi hosszú csíkot vágunk. A végeit „szalagosítjuk”, azaz befelé mindkét oldalról a közepéig bevágjuk, és egy-egy berakással (hajtással) a bagoly fölé rakjuk. Erre a szalagra kerül a felirat, amit vékonyra nyújtott fehér színű marcipánból készítünk: „SUMMA CUM LAUDE”, ami nagyjából annyit tesz, „a legnagyobb dicsérettel”.

Jó tanácsok
– A marcipán nyújtásához 2x átszitált porcukrot használjunk és csak száraz kézzel dolgozzunk.
– A marcipán nyújtásakor nemcsak a gyúródeszkára simítsunk porcukrot, hanem a nyújtandó marcipánra is, hogy könnyebben lehessen bánni vele.
– A marcipán nyújtásánál, formázásánál ne legyen kezünkön gyűrű, óra, mert a marcipánon könnyen nyomot hagy, vagy kiszakítja azt.
– A marcipán színezésére a folyékony ételszínezékek alkalmatlanok. A természetazonos vagy mesterséges porfestékekkel nemcsak szép színű marcipánt készíthetünk, de dolgozni is sokkal könnyebb vele.
– A marcipán színezés előtt nagyon rövid ideig mikrózható (1 kilós tömb 20 másodpercig, közben egyszer megfordítva), de csak óvatosan, mert könnyen megéghet. Melegítve könnyebb vele dolgozni, a lényeg, hogy langyos legyen, de nem forró!
– A beszínezett marcipánt felhasználásig nejlonzacskóba tartjuk, hogy ne száradjon ki.
– A marcipánformák rögzítéséhez csak egy kevés vízre van szükség, melyet nagyon óvatosan, ecsettel lehet felvinni a felületre, hogy odatapadjon az aktuális díszítőelem.

16 szelet
Elkészítési idő: 3 óra 30 perc
Egy szelet: 940 kcal ● fehérje: 16,0 gramm ● zsír: 51,2 gramm ● szénhidrát: 104,0 gramm ● rost: 8,0 gramm ● koleszterin: 210 milligramm