Csáky pulykapecsenye


Hozzávalók
4 szelet pulykamell (egyenként 15 dkg), só, őrölt fekete bors, 8-10 dkg füstölt szalonna, 2 kisebb vöröshagyma, 2-2 paprika és paradicsom, 5 tojás, 2 púpozott evőkanál liszt, 4 evőkanál olaj, 1 kiskanál jóféle pirospaprika, 5 dl víz, 1 húsleveskocka vagy kb. 1 kiskanál ételízesítő por, 2 dl tejföl (a feke tejszín is lehet), 1 mokkáskanál csípős Piros Arany vagy Erős Pista

1. A hússzeleteket félujjnyi vastagra, téglalap alakúra kiverjük, ügyelve, nehogy kiszakadjanak. Megsózzuk, megborsozzuk, félretesszük.
2. A szalonnát apró kockákra vágjuk, és egy serpenyőben a zsírját kevergetve kiolvasztjuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, felét a szalonnán üvegesre sütjük. A paprikát kicsumázzuk, a paradicsomok szárát kimetsszük, mindkettő húsát kis kockákra vágjuk, és a felét a szalonnás hagymán megfuttatjuk. A felvert tojásokat ráöntjük, kevergetve kocsonyásodásig sütjük.
3. Ezt a tölteléket a pulykamelleken egy vastagabb csíkban elosztjuk, a hússzeleteket föltekerjük, átkötözzük. Kissé megsózzuk, lisztbe forgatjuk, és az olajon körös-körül elősütjük, majd félretesszük. Visszamaradó zsírjában először a maradék hagymát, majd a paprikát meg a paradicsomot futtatjuk meg. A pirospaprikával meghintjük, a vízzel fölöntjük, a leveskockát belemorzsoljuk.
4. A töltött pulykamelleket belerakjuk, kis lángon kb. 30 perc alatt puhára pároljuk. Amikor kész, a lábasból kiemeljük, és melegen tartjuk. Visszamaradó levét a tejföllel – felét tejszínnel is helyettesíthetjük – simára kevert maradék liszttel sűrítjük. 1-2 percig kevergetve forraljuk, majd átszűrjük. A Piros Arannyal tüzesítjük, ha kell utánasózzuk.
5. Tálaláskor a húst rézsútosan fölszeleteljük, és a paprikás mártással leöntjük. Galuska illik köretnek hozzá.

Jó tanács
– Csirkemellfiléből ugyanígy készíthetjük.
– A paprikás mártást csipetnyi őrölt köménnyel és 1 gerezd zúzott fokhagymával is fűszerezhetjük.
– Látványosabb a hústekercs – így szerepel a képen is, ha 2 nagyobb, egyenként 30 dkg-os mellszeletet töltünk meg. A tekercsek a formájukat jobban megtartják, ha azokat alufóliába tekerjük, és így sütjük, majd főzzük.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra 35 perc
Egy adag (köret nélkül): 726 kcal