Wellington-halpecsenye

Wellington-halpecsenye

Hozzávalók:
60 dkg bőr- és szálkamentes halfilé (tengeri halfilé, harcsa, afrikai harcsa, fogas, lazac stb.), 1 kiskanál só, 4 evőkanál olaj, 2 csomag fagyasztott leveles vajastészta (1 kg), egy kevés finomliszt a nyújtáshoz
a gombapéphez:
40 dkg csiperkegomba, 1 közepes vöröshagyma, 6 dkg vaj, 1 mokkáskanál só, fél mokkáskanál őrölt fekete bors, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 2 tojás, fél csokor petrezselyem, 1 tojás a lekenéshez
a mártáshoz:
50 dkg halcsont vagy alaplének való apróhal, 1 vöröshagyma, só, 1,5 kiskanál jóféle pirospaprika, 1-1 dl tejföl és főzőtejszín, 2 evőkanál finomliszt, fél csokor kapor, 10 dkg apró rákfarok (fagyasztott vagy konzerv is lehet)

1. A halat kissé lapjában 8 egyforma szeletre vágjuk, megsózzuk, a megforrósított olajon oldalanként kb. 2 perc alatt elősütjük, majd lecsöpögtetve félrerakjuk.
2. A gombapéphez a hagymát finomra aprítjuk, az olvasztott vajon megfonnyasztjuk. Az apróra vágott gombát hozzáadjuk, megsózzuk, megborsozzuk. Zsírjára sütjük, a tűzről lehúzva a tojást beledolgozzuk. Fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük, a morzsát hozzáadjuk.
3. A mártáshoz a halcsontokat a fölszeletelt hagymával lábasba rakjuk, szűk 1 liter vízzel fölöntjük. Megsózzuk, 25-30 percig főzzük, majd beletesszük a pirospaprikát is. A tejfölt a tejszínnel és a liszttel simára keverjük, az alaplevet ezzel sűrítjük. Végül átszűrjük, a finomra vágott kaporral fűszerezzük, és belekeverjük a rákot is.
4. A fölengedett vajastésztát enyhén lisztezett gyúrólapon egyenként 0,5 centi vastagra, 40×20 centisre lapítjuk. 4-4, kb. 20×10 centis halformára vágjuk úgy, hogy a fele 1 centivel nagyobb legyen mint a többi. (A hal-formát érdemes előre kivágni egy kartonpapírból, amit a tésztára fektetünk, mert így lehet igazán szépen dolgozni vele.) A kisebbeket sütőlemezre rakjuk, felvert tojással lekenjük, a fele gombapépet ráhalmozzuk, erre kerül az elősütött hal, majd a maradék gombapép. Tojással újra lekenjük (a gombapépet is), a nagyobbik halformát ráborítjuk. A tésztaszélek találkozásánál lenyomkodjuk. Tojással lekenjük, ollóval „pikkelyeket” csipkedünk rá, szemet is vágunk neki. A leeső tésztából szájat és uszonyokat is formálhatunk, amiket a halra tapasztunk. Előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (kb. 200 ºC) 20-25 percig sütjük.
5. Forrón, a rákos paprikásmártással körülöntve tálaljuk. Ropogós tésztája laktató, külön köret nem kell hozzá.

4 főre
Elkészítési idő: 2 óra
Egy adag: 1151 kcal