Szeretet ostya – készítette a csömöri Tót Hagyományok Háza

Szeretet ostya - készítette a csömöri Tót Hagyományok Háza
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt, 15 dkg kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, csipetnyi só, 5 dl tej, 5 dl víz, 2 tojássárgája, 3-4 evőkanál olvasztott vaj

1. A tésztához a lisztet egy tálba szórjuk. A cukrot, a vaníliás cukrot és a sót rászórjuk. A tejet és 1 deci vizet hozzáöntünk, a tojássárgáját hozzáadjuk, simára keverjük. Könnyebb simára keverni a sűrű tésztát, mint a hígat, így csak ezután öntjük hozzá a vizet és az olvasztott vajat. Letakarva éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.
2. Egy ostyasütőt fölforrósítunk. Kinyitjuk és 1 evőkanál masszát a közepébe öntünk. A sütőt óvatosan összecsukjuk, a tűzre tesszük. Nagy lángon kb. 1 percig sütjük. Az ostyasütőt megfordítjuk, így sütjük a tészta másik felét fél percig.
3. A tűzről levesszük, kinyitjuk. Egy fakanál nyelét a tészta aljához illesztjük, a tésztát ráhajtjuk, majd szorosan föltekerjük. A végét a fakanál nyelével egy kicsit lenyomjuk, hogy ne nyíljon ki később sem.
4. Átemeljük egy tányérra, a fakanalat kihúzzuk belőle. Így sütjük meg a többi tésztát is.

kb. 80 darab
Elkészítési idő: 4 óra + pihentetés
Egy darab: 40 kcal