Takarékos, húsos töltött krumpli

Takarékos töltött krumpli

Hozzávalók:
1 evőkanál házi készítésű ételízesítő, 1 kiskanál só, 1-2 közepes nagyságú vöröshagyma, 4-5 babérlevél, 3 evőkanál zsír, 4 púpozott evőkanál finomliszt, 1 kiskanál pirospaprika (ez el is maradhat), 16 szem (2,4 kg) egyformán közepes nagyságú burgonya, 3 dl tejföl, kb. 1 evőkanál ételecet
a töltelékhez:
60 dkg darált sertéshús, 20 dkg párolt rizs (főzve mérve), 1 tojás, 1 kiskanál só, 1 kiskanál nem csípős pirospaprika, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors

1. Ez a fogás a krumplifőzelékhez hasonló, annyi különbséggel, hogy nem apró darabolt krumpli, hanem minden adagban 2 hússal töltött burgonya és a kivájt burgonyabelső van benne.
2. Egy lábasban vagy bográcsban kb. 2 liter vizet forralunk (lehet füstölt lé is). Az ételízesítőt, a sót beleszórjuk, a jól megmosott hagymát egészben belerakjuk, a babérlevéllel fűszerezzük. Addig forraljuk, míg előkészítjük a többi hozzávalót, ez 20-25 perc. A zsírt fölolvasztjuk, a lisztet kevergetve világosra pirítjuk rajta, azaz világos rántást készítünk. A tűzről lehúzva keverhetünk bele pirospaprikát is. 2 deci hideg vizet ráöntünk, de nem keverjük el.
3. A töltelékhez a darált húst a rizzsel, a tojással, a sóval, a pirospaprikával és a borssal összedolgozzuk. A burgonyát megmossuk, meghámozzuk. Lapjában a közepüket kivájjuk. Látványos megoldás, ha úgynevezett spirálozóval fúrjuk ki, ennek híján a karalábévágó is megteszi. A húsos keveréket a krumplik üregébe töltjük.
4. Az alaplébe rakjuk, 20-25 percig főzzük, majd hozzáadjuk a kivájt apró krumplit is. További 10 percig főzzük, de vigyázzunk, nehogy túlfőjön. A rántást a tejföllel kikeverjük, egy keveset a burgonya főzőlevéből rámerünk, jól eldolgozzuk, majd a puha burgonyához öntjük. Éppen csak 2-3 percig forraljuk, ezalatt a leve kellően besűrűsödik, mem marad „lisztízű”. Végül ecettel pikánsra ízesítjük, ha kell, utánasózzuk.

Jó tanács
– A húsos tölteléket egy kevés őrölt köménnyel és zúzott fokhagymával is fűszerezhetjük.
– Ha bográcsban fő az étel, vélhetőleg nincs hely rántást főzni, így ezt előre készítsük el.

8 főre
Elkészítési idő: 1 óra 20 perc
Egy adag: 647 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.