Talkedli (cseh fánk, kőttes fánk)


Hozzávalók:
2,5 dkg élesztő, 5 dl tej, 2 púpozott evőkanál kristálycukor (méz vagy valódi barna cukor is lehet), 50 dkg finomliszt (a fele Graham-liszt is lehet), 3 tojás, csipetnyi só, 1 citrom vagy narancs reszelt héja, 3 dkg vaj vagy sütőmargarin
a sütéshez:
olaj
a töltéshez és a tálaláshoz:
30 dkg barackíz
a tetejére:
porcukor

1. Az élesztőt 1 deci langyos tejben a cukorral és 1 evőkanál liszttel fölfuttatjuk. A többi lisztet a tojások sárgájával, csipetnyi sóval, a reszelt citromhéjjal meg a maradék langyos tejjel simára dolgozzuk.
2. Ezután a felfuttatott élesztőt és az olvasztott vajat belekeverjük, majd az így kapott sűrű „palacsintatésztába” a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk. Konyharuhával letakarva langyos helyen 45 perc alatt a duplájára kelesztjük.
3. Egy talkedli- (tükörtojás-) sütőt olajjal kikenünk és közepes lángon megforrósítjuk. A tésztából 1-1 bő evőkanálnyit a sütő mélyedéseibe töltünk, kb. 1,5 percig sütjük, azután megfordítjuk és a fánkocskák másik oldalát is pirosra sütjük.
4. Ebből a mennyiségből kb. 28 talkedlink lesz, amiből kettőt-kettőt a barackízzel összeragasztunk, végül porcukrot szitálunk rá. Barackízt külön is szokás tálalni hozzá.

14 darabhoz
Elkészítési idő: 35 perc + kelesztés
Egy darab: 275 kcal • 7,5 g fehérje • 7,8 g zsír • 43,1 g szénhidrát • 0,5 g rost • 67 mg koleszterin