Csokoládés, túrós őzgerinc

Hozzávalók
a tésztához:
8 dkg vaj, 8 dkg porcukor, 5 tojás, 10 dkg kristálycukor, 10 dkg finomliszt
a forma kikenéséhez:
vaj, finomliszt
a töltelékhez:
25 dkg tehéntúró, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 15 dkg csokoládéforgács (reszelt étcsokoládé), 1 dl narancslikőr
a díszítéshez:
csokoládéforgács, narancs

1. A tésztához a puha (szobameleg) vajat a porcukorral habosra keverjük, majd a tojások sárgáját egyenként beledolgozzuk. A tojásfehérjét a kristálycukorral kemény habbá verjük, lazán a tojásos cukorba forgatjuk, közben apránként a lisztet is hozzáadjuk.
2. Kivajazott, kilisztezett őzgerincformába töltjük, és előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit erősebb lánggal (190 ºC; légkeveréses sütőben 170 ºC) kb. 1 órán át sütjük.
3. Megvárjuk, amíg a tészta kihűl, azután vágódeszkára borítjuk, és lapjában négybe vágjuk. A töltelékhez a túrót áttörjük. A vajat a porcukorral simára keverjük, és a túrót meg a vaníliás cukrot is hozzáadjuk. Végül egy-két gyors mozdulattal – különben olvadni kezd – a csokoládéforgácsot is belekeverjük.
4. Minden tésztalapot meglocsolunk a narancslikőrrel, majd a túrókrémmel megtöltjük úgy, hogy az oldalát meg a tetejét is megkenjük vele. Csokoládéforgáccsal meg narancsgerezdekkel díszítjük.

kb. 20 szelet
Elkészítési idő: 2 óra
Egy szelet: 268 kcal