Spagetti carbonara 2. – készült az OnLive© főzőiskola 23. adásában


Hozzávalók:
40 dkg spagetti, só,
az eredeti olaszos változathoz:
15 dkg húsos füstölt szalonna, 2 evőkanál olívaolaj, 2-3 tojás, 5-8 dkg reszelt parmezán sajt, frissen őrölt fekete bors
a “magyaros” változathoz:
20 dkg vékonyan szeletelt húsos füstölt szalonna (sliced bacon), 20 dkg fölszeletelt gépsonka, 2 evőkanál olaj (lehetőleg olíva), 1 púpozott kiskanál finomliszt, 3 dl főzőtejszín, 2 dl forró tészta főzővíz, 10 dkg reszelt parmezán sajt (lehet trappista is), őrölt fekete bors, késhegynyi reszelt szerecsendió
.

1. A spagettit a hagyományos módon, lobogó forró, enyhén sózott vízben kifőzzük és úgy szűrjük le, hogy a főzőlevéből 2 decinyit félreteszünk. A tésztát lecsöpögtetjük, de nem kell hideg vízzel leöblíteni.
2. Amíg a tészta készül, a szalonnát és a sonkát 1 centis négyzetekre vagy vékony csíkokra vágjuk. Egy széles, magas peremű serpenyőben (amiben majd a tészta is elfér) vagy lábasban az olajat kissé megforrósítjuk, majd a szalonnát rádobjuk, zsírját kevergetve kisütjük. A vége felé a sonkát is hozzáadjuk. A liszttel meghintjük, elkeverjük, fél percnyi pirítás után a tejszínt ráöntjük. kevergetve 2-3 percig forraljuk, közben a főzővízzel higítjuk. Megborsozzuk, a szerecsendióval fűszerezzük, a reszelt sajt felét hozzákeverjük. Ha kell utánasózzuk.
3. A lecsöpögtetett tésztát a tejszínes, szalonnás mártásba forgatjuk, és azonnal tálaljuk. A félretett sajtot a tetejére szórjuk.
4. Az eredeti recept szerint a fölaprított húsos füstölt szalonnát olívaolajon kipirítják, majd egy kevés tészta főzőlevet öntenek hozzá és ebben puhítják. Ezután belekerül a leszűrt tészta, reszelt parmezán sajt és annyi főzőlé, hogy a sajt krémesre megolvadhasson, körbevéve a spagettit. A tűzről levéve felvert tojást kevernek hozzá és kész is.

Megjegyzés
– Ennek a remek és laktató fogásnak a nevében a szénégető helyett valószínű helyesebb lenne a szénbányász elnevezés, a carbonara ugyanis inkább ezt jelenti. Akárhogy is, sok változata ismert, melyek közül csak kevés hasonlít az eredetire, mert valójában itt nem a szakácsok közti versengésről, hanem egy egyszerű ételről van szó. A történet szerint ez a fogás azért volt népszerű a bányászok körében, mert kevés és egyszerűen szállítható hozzávaló kellett hozzá. Amikor megéheztek, egy tábortűz mellett laktató fogást készíthettek. Ma sok borssal fűszerezik, egy kicsit utalva a bányászok ruhájáról elkerülhetetlenül az ételbe potyogó szénporra is.

Jó tanács
– Aki tojásallergiás, ne az eredeti változatot készítse, hanem a tejszíneset és tojás nélküli (durum) tésztával főzze.

5 főre
Elkészítési idő: 30 perc
Egy adag: 866 kcal

A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.