Füstölt húsos, tejfölös fejtettbableves


Hozzávalók:
75 dkg füstölt sertéstarja (lehet csülök is), 75 dkg frissen kifejtett tarkabab (héjastól 1,5 kg), egy kicsi zsenge zeller a zöldjével együtt, 1 csomó (5 darab) zsenge sárgarépa, 1 csomó zsenge (4-5 darab) zsenge petrezselyemgyökér a zöldjével együtt, 1-2 vöröshagyma, só, 3-4 babérlevél, fél kiskanál őrölt fekete bors, 1 kiskanál csípős Piros Arany, 1 púpozott kiskanál majoránna, 6 gerezd fokhagyma, 4-5 evőkanál olaj vagy jó 2 evőkanál zsír, 2 púpozott evőkanál finomliszt, 1 evőkanál jóféle pirospaprika, kb. 3 dl tejföl, 10-15 dkg eperlevéltészta

1. A főzést megelőző este a tarját 2,5-3 liter vízben puhára főzzük. Levében hűlni hagyjuk, letakarva másnapig hűtőszekrénybe tesszük.
2. A frissen fejtett babot hideg vízzel leöblítjük, lecsöpögtetjük. A füstölt levet fazékba öntjük, és annyi vizet öntünk hozzá, hogy összesen 3,5 liternyi legyen. A babot beleszórjuk. A zöldségeket megtisztítjuk, a zellert a babhoz hasonló nagyságú kockákra, a zellerzöldet finomra, a kétféle répát karikákra vagy félkarikákra, a petrezselymet finomra vágjuk. A zöldségeket kb. 2-2 evőkanálnyi zeller- és petrezselyemzölddel együtt a babhoz adjuk, a meghámozott egészben hagyott hagymával együtt. Ha kell megsózzuk, és tehetünk bele 3-4 babérlevelet is. A borssal és a paprikakrémmel ízesítjük, kerülhet bele egy kevés morzsolt majoránna is, nagy lángon fölforraljuk, majd kis rest hagyva lefödjük, és kis lángon, 30-35 percig főzzük, amíg a leves minden alkotója meg nem puhul.
3. Amíg a bab fő, elkészítjük a rántást. A fokhagymát pépesre zúzzuk. Az olajat (zsírt) serpenyőben vagy kisebb lábasban kissé megforrósítjuk, a lisztet beleszórjuk, és kevergetve 2-3 perc alatt zsemleszínűre pirítjuk. A tűzről lehúzzuk, a fokhagymát elkeverjük benne. A pirospaprikával meghintjük, elkeverjük. Ha ez a rántás kihűlt, először a tejföllel, azután 1-2 merőkanálnyi forró levessel keverjük simára. Ha van a családban tejérzékeny, aki nem eheti a tejfölt, akkor csak a levessel keverjük simára. Amikor a bab is, a zöldség is megpuhult, egy mozdulattal a tűzről félrehúzott leveshez öntjük, majd újra tűzre téve 2-3 percig főzzük, hogy ne maradjon lisztízű.
4. Ha nem tettük bele a tejfölt, akkor vagy mindenki aki akar, tesz majd bele magának a tányérján vagy kiveszünk a levesből annak, aki nem eheti a tejfölt. A tejfölt egy kevés forró lével kikeverjük, így öntjük a többi leveshez. Akárhogy is, tálaláskor belekockázzuk a puha tarját és teszünk bele a külön kifőzött eperlevél tésztából is.

Jó tanács
– Főzhetjük bográcsban is.

8 főre
Elkészítési idő: 1 óra + a hús főzése
Egy adag: 527 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.