Argentin rántott hús (Milanesas argentinas)



Hozzávalók:
6 szelet egyenként 15-16 dkg-os sertéscomb vagy sertésszűz, 6 nagy szelet sonka, 3 paradicsom, 2 evőkanál olívaolaj, 1 nagy gerezd fokhagyma, fél kiskanál szárított origano
a páchoz:
3 tojás, 1 kiskanál só, 2 újhagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, 1 mokkáskanál őrölt római kömény, 0,5 dl tej, őrölt fekete bors
a bundázáshoz:
25 dkg zsemlemorzsa
a sütéshez:
bő repceolaj, 1 gerezd fokhagyma, 1-2 babérlevél
a körethez:
sült hasábburgonya
a díszítéshez:
salátalevél, citromcikk, petrezselyem

1. A hússzeleteket, miután minden zsiradékot levágtunk róla, vékonyra, hosszúkásra kiklopfoljuk.
2. A tojásokat a sóval egy tálban felverjük. Az újhagymát zöldjével együtt apróra vágjuk, ahogyan a fokhagymát és a petrezselymet is. A tojáshoz adjuk, a római köménnyel fűszerezzük, a tejet beleöntjük, alaposan elkeverjük, kissé megborsozzuk. A hússzeleteket belerakjuk és addig „masszírozzuk” míg a fűszeres pác mindenhol tökéletesen bevonja. Folpackkal letakarjuk és hűtőszekrényben érleljük 10-12 órán át.
3. A zsemlemorzsát tálcán vagy tepsiben szétterítjük. A hússzeleteket egyenként rárakjuk, a morzsába forgatjuk, sőt mindkét oldalukat ököllel is megütögetjük egy kicsit, hogy a morzsa mindenhol jól belemenjen.
4. Nagy serpenyőben, a fokhagymát és a babérlevelet beledobva bő olajat forrósítunk. Amikor a fokhagyma sülve elkezd „sétálni” a zsiradékban, kiemeljük a babérlevéllel együtt. Egyúttal ez jelzi azt az optimális időpontot, amikor a húst belerakhatjuk és oldalanként 1,5 percig sütjük. Lecsöpögtetve tepsire rakjuk.
5. Minden hússzeletre 1-1 nagy szelet sonkát fektetünk, amire fölkarikázott paradicsom kerül. Az olívaolajat a zúzott fokhagymával és az origanoval kikeverjük, ezzel kenjük le a paradicsomokat. Erre egy kevés parmezánt reszelünk, majd a tetejüket sajtszeletekkel bevonjuk.
6. Forró sütőben vagy grillsütőben, a felső rácsra téve (230 ºC; légkeveréses sütőt 210 ºC) 7-8 perc alatt a sajtot ráolvasztjuk. Salátalevéllel és citromcikkel díszítve, sült hasábburgonya kíséretében tálaljuk.

Jó tanács
– Az argentin rántott hús street food fogásként is ismeretes. Ennek tálalása a következő. Személyenként egy-egy fél bagettet (15 dkg) félbevágunk. Az alsóra sajtot fektetünk, tepsire tesszük a felső résszel együtt, és forró sütőben megpirítjuk. A sajtos oldalra salátaleveleket fektetünk, erre kerül a rántott hús. Először sonkaszeletet, majd paradicsomkarikákat rakunk rá. Utóbbit fokhagymás, origanos olívaolajjal meglocsoljuk, végül az egészet megkoronázzuk 1 tükörtojással. A tetejét ráillesztjük.

6 főre
30 perc + pácolás
Egy adag (köret nélkül): 630 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.