Bakonyi csirkeragu (csirketokány) túrógaluskával


Hozzávalók
a bakonyi csirketokányhoz:
1 vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1-1 kisebb tévépaprika és paradicsom, 5-6 dkg füstölt szalonna, 2 púpozott evőkanál zsír, 1 evőkanál jóféle pirospaprika, 1 kiskanál füstölt pirospaprika, só, 1 mokkáskanál őrölt köménymag, 50 dkg csirkemellfilé, 2 dl tejföl, 1 púpozott kiskanál finomliszt, 0,5 dl főzőtejszín, őrölt fekete bors, 50 dkg csiperkegomba, 2 dl tejföl, 1 púpozott kiskanál finomliszt, 0,5 dl főzőtejszín, őrölt fekete bors
a körethez:
3 szikkadt zsemle, 30 dkg tehéntúró, 3 tojás, 6 evőkanál finomliszt, 2 kiskanál só, fél csokor kapor, 5-6 dkg füstölt szalonna, 1 púpozott evőkanál zsír

1. A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. A fokhagymát pépesre zúzzuk, a tévépaprikát és a paradicsomot fölaprítjuk. Az összes szalonnát félcentis kockákra aprítjuk.
2. Lábasban a fele zsírt fölolvasztjuk, a hagymát 3-4 perc alatt üvegesre sütjük rajta. Közben a szalonna bőrét is beledobjuk. A fölaprított paprikát és fokhagymát hozzáadjuk, 2 percig tovább pirítjuk, majd a kétféle pirospaprikával meghintjük. 5 deci vízzel fölöntjük, 1 kiskanál sót teszünk bele, a köménnyel fűszerezzük. A paradicsomot is ebbe a pörköltalapba szórjuk. Közepes lángon addig, – kb. 35 percig -, főzzük, míg előkészülönk a hússal és a gombával, illetve megfőzzük a köretet is.
3. Utóbbihoz a zsemlét hideg vízbe (esetleg tejbe) áztatjuk, jól kifacsarjuk. A szitán áttört túrót, a tojásokat meg a lisztet hozzáadjuk, 1 kiskanálnyi sót szórunk bele, a fölaprított kaporral fűszerezzük. Ezután a maradék sóval ízesített, forrásban lévő vízbe szaggatjuk ugyanúgy, mint a hagyományos galuskát. Pár perc főzés után jól leszűrjük, egy kevés hideg vízzel lehűtjük, lecsöpögtetjük.
4. A csirkemellet lapjában nem egészen 1 centi vastagon fölszeleteljük, majd ugyanilyen vastag csíkokra metéljük. A gombát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk. A tejfölt a liszttel és a tejszínnel simára keverjük.
5. A csirketokányhoz való szalonnát nagy serpenyőbe, 1 evőkanál zsírt is hozzáadva, pörcösre sütjük. Ekkor hozzáadjuk a csirkecsíkokat, és néha belekeverve 3 perc alatt körbepirítjuk. Közben megborsozzuk. A gombát hozzáadjuk, további 5-6 percig pirítjuk, a vége felé 1 csapott kiskanál sóval ízesítjük, majd szőrszitán vagy spiccszűrőn át a pörköltalapot rápasszírozzuk. Fölforraljuk, levéből egy keveset a tejfölös habaráshoz keverünk, így öntjük vissza a húshoz. 2-3 percig forraljuk, ezalatt a leve mártásszerűen besűrűsödik.
6. Az összevágott szalonna másik felét, a zsírt is hozzáadva serpenyőben pörcösre sütjük, a túrógaluskát rázogatva átforrósítjuk rajta.
7. Tálaláskor tányérra halmozunk a megforrósított túrógaluskából, és mellékanalazzuk a bakonyi csirketokányt. Zöld csípős paprikával, tévépaprikával, paradicsommal, petrezselyemmel és tejföllel díszíthetjük.

Jó tanács
– Pulykamellfiléből, szálka és bőr nélküli halfiléből (afrikai harcsa, fogas, tengerihalfilé…), szűzpecsenyéből vagy érlelt bélszínből ugyanígy készíthetjük.

4 főre
Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag (körettel): 1215 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.