Debreceni pecsenye (Debreceni sertésszelet)


Hozzávalók
20 dkg császsárszalonna (lehet főtt is) vagy 10 dkg füstölt szalonna, 30 dkg vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 25 dkg paradicsom, 20 dkg tv paprika, 1 kg sertéstarja, 2 evőkanál sertészsír, kb. 1 csapott evőkanál só, fél kiskanál őrölt fekete bors, 1 mokkáskanál őrölt kömény, 1 evőkanál pirospaprika, fél kiskanál csípős Piros Arany, 6 szál debreceni kolbász
a körethez:
1,2 kg fagyasztott hasábburgonya, bő olaj a krumpli sütéséhez
a díszítéshez: paradicsom, tv paprika, zöldpaprika, petrezselyem

1. A szalonnát 1 centis kockákra daraboljuk. A hagymát és a fokhagymát finomra, a paprikát és a paradicsomot kis kockákra vágjuk. A húst 6 nagy, vagy 12 kisebb szeletre vágjuk, megnedvesített klopfolóval kiverjük, inas részeit, széleit bevágjuk.
2. Nagy, magas peremű serpenyőben a zsírt megforrósítjuk, a tarját oldalanként 1,5-2 perc alatt elősütjük rajta, közben mindkét oldalát megsózzuk, megborsozzuk, lecsöpögtetve félrerakjuk.
3. Visszamaradó zsírjában pörcösre sütjük a szalonnát. A vöröshagymát hozzáadjuk, kevergetve 6-7 perc alatt megfonnyasztjuk, a vége felé a köménnyel és a fokhagymával fűszerezzük és a kockázott paprikát is beleszórjuk. A pirospaprikával meghintjük, elkeverjük, a paradicsomot hozzáadjuk, majd ráöntünk 6 decinyi vizet. Fölforraljuk, megsózzuk, a csípős Piros Arannyal tüzesítjük, majd belefektetjük az elősütött hússzeleteket is. Akkor jó, ha annyi lé van rajta, amennyi éppen ellepi. Lefödve, kis lángon kb. 45 perc alatt vajpuhára pároljuk. Ha úgy látjuk, hogy a szaftunk túl híg, pár percig fedő nélkül forraljuk az ételt. A debreceniket tálalás előtt lapjában kettévágjuk, majd miután domború felüket beirdaltuk, egy kevés zsíron pirosasra sütjük, de az is jó, ha a készülő krumplival együtt, a bő olajban sütjük meg.
4. Tálaláskor sült krumplit halmozunk a tányérokra, a puha tarját melléfektetjük, sűrű szaftjával bőven meglocsoljuk és a sült debrecenivel koronázzuk. Paradicsommal és paprikával, valamint fölaprított petrezselyemmel díszítjük.

6 főre
Elkészítési idő: 1 óra 15 perc
Egy adag (körettel): 1231 kcal

A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.