Buffalo csirkeszárnyak kéksajtos öntettel


Hozzávalók:
12 – 13 darab húsos nagy csirkeszárny (kb.1,5 kg), 1 csapott evőkanál só, 4-5 evőkanál étkezési keményítő
a sütéshez:
bő olaj
a kéksajtos öntethez:
20 dkg kék sajt (márványsajt, rokfort sajt), 5-5 evőkanál majonéz és görög joghurt, 0,5-1 dl tej, só, 1 gerezd fokhagyma, 1 kiskanál citromlé
a tálaláshoz:
2 ág szárzeller, 2 kisebb sárgarépa
a Buffalo szószhoz:
5-6 dkg vaj, 2 gerezd fokhagyma, 3 dl passzírozott paradicsom (rostos házi paradicsomlé is lehet), 1 evőkanál csípős csiliszósz, 1-2 kiskanál Worchester szósz, 1 kiskanál ecet vagy citromlé, 1 csapott kiskanál cukor vagy méz, 2 evőkanál barbecues szósz, só, őrölt fekete bors

1. A csirkeszárnyakról a maradék tollakat, tolltokokat, szőrőket lekaparjuk. A szárnyak három részből állnak. Először a forgót megkeresve hegyes végüket csapjuk le, ebből alaplevet főzhetünk illetve belekerülhet húslevesekbe is. Az így előkészített szárnyakat a forgónál kettévágjuk. Tálba rakjuk, a sóval bedörzsöljük és félretesszük.
2. A kéksajtos öntethez a sajtot tálba reszeljük, a majonézzel és a joghurttal simára keverjük. Ha túl sűrű lenne, tejjel vagy tejszínnel hígítjuk úgy, hogy az állaga a majonézhez legyen hasonló. Ha kell, megsózzuk, a pépesre zúzott fokhagymával fűszerezzük, a citromlével ízesítjük.
3. A tálaláshoz való zöldségeket megtisztítjuk és kisujjnyi hasábokra vágjuk.
4. A Buffaló szószhoz a vajat fölolvasztjuk, a zúzott fokhagymát fél perc alatt megfuttatjuk rajta. A passzírozott paradicsommal fölöntjük, a csípős csiliszósszal tüzesítjük, a Worchesterrel, a citromlével, a cukorral és a barbecue szósszal ízesítjük, végül kissé megsózzuk, megborsozzuk.
5. A besózott húsokat egyesével a keményítőben megforgatjuk. Serpenyőben, lábasban vagy fritőzben bő olajat kb. 170 ºC- ra forrósítunk. Az előkészített szárnyakat nagy lángon 7 percig sütjük benne, majd kiemeljük és lecsöpögtetjük. (Két-három részletben készítjük, hogy optimálisan süljön.)
6. Következhet a második sütés: az olajat egy kicsit jobban megforrósítjuk (kb. 180 ºC-ra) az elősütött szárnyakat több részletben újra a bő olajba rakjuk és 7-8 percig sütjük, közben párszor megforgatjuk. Szűrőlapáttal tepsibe átszedjük. A Buffaló szószt megforrósítjuk, a ropogósra sült szárnyakra öntjük, összerázzuk-összekeverjük. Akkor jó, ha a máz vékonyan bevonja a húst.
7. Tálaláskor tányérra halmozzuk, mellé rakjuk a zöldségeket is, és mellé tesszük a kéksajtot öntetet is, falatonként ebbe mártva falatozzuk az ízes sült szárnyakat.

4 főre
Elkészítési idő: kb. 1 óra
Egy adag: 950 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.