Pulykaérmék tejszínes pesztós mártásban

Pulykaérmék tejszínes pesztós mártásban
Hozzávalók:
60 dkg pulykamellfilé, só, őrölt fekete bors, 2 evőkanál finomliszt,
3-4 evőkanál olaj a sütéshez, 0,5 dl zamatos fehérbor, 2 dl főzőtejszín
a pesztóhoz: 4 dkg fenyőmag (mandula vagy mogyoró is lehet), maréknyi friss bazsalikomlevél, 1 nagy gerezd fokhagyma vagy fél kiskanál fokhagymakrém, 4 evőkanál olívaolaj, só, őrölt fekete bors, 3 dkg reszelt parmezán sajt

1. A pulykamellfilét a rostjaira merőlegesen 12 kis szeletkére (érmére) vágjuk. Enyhén kiverjük, megsózzuk, megborsozzuk, és a lisztben megforgatjuk.
2. A pesztóhoz a fenyőmagot egy serpenyőben, zsiradék nélkül aranybarnára pirítjuk, hűlni hagyjuk. 1 kiskanálnyit elteszünk belőle az étel díszítéséhez, a többit egy turmixgépbe dobjuk. A száráról lecsipkedett bazsalikomleveleket, a megtisztított fölszeletelt fokhagymát vagy fokhagymakrémet és az olívaolajat hozzáadjuk, pürévé turmixoljuk. Enyhén megsózzuk, megborsozzuk, a parmezánt hozzáadjuk.
3. Egy nagy serpenyőben a sütéshez való olajat kissé megforrósítjuk, és a lisztbe forgatott hússzeleteket oldalanként 2-2 perc alatt megsütjük rajta. A borral ízesítjük, a húst fél percig rázogatva pároljuk benne, azután a tejszínt is ráöntjük. A pesztót is hozzákanalazzuk, és néha megkeverve 2-3 percig együtt pároljuk. Ha kell, utánasózzuk, borsozzuk, ha túl sűrű lenne, egy kevés vízzel vagy tejszínnel hígítjuk.
4. Tálaláskor minden tányérra 3 pulykaérmét rakunk, a pesztós mártással leöntjük, a félretett fenyőmaggal megszórva díszítjük. Párolt rizs illik hozzá köretnek.

Jó tanács
– Aki alacsony szénhidráttartalmú étrendet tart, köret nélkül egye.

4 főre
Elkészítési idő: 30 perc
Egy adag (köret nélkül): 571 kcal • fehérje: 42,4 gramm • zsír: 41,1 gramm • szénhidrát: 7,6 gramm • rost: 1,0 gramm • koleszterin: 150 milligramm