Újházy-fácánleves


Hozzávalók:
1 konyhakész fácán, 40 dkg sovány marhafartő, só vagy 1 húsleveskocka, 1 kiskanál egész fekete bors, kis darabka gyömbér, 1 kiskanál konzerv paradicsompüré, 30 dkg sárgarépa és petrezselyemgyökér vegyesen, 1 közepes zellergumó, 1 kis vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 10 dkg csiperkegomba, 10 dkg fagyasztott zöldborsó, 6 dkg finommetélt, 1 csokor petrezselyem

1. A fácánt és a marhahúst egy nagy fazékba rakjuk. Annyi – kb. 2,5 liter – hideg vízzel öntjük le, hogy bőven ellepje. Nagy lángon felforraljuk, habját szűrőkanállal leszedjük, a főzővizet kb. 1 evőkanál sóval, a borssal, a meghámozott gyömbérrel, a paradicsompürével ízesítve addig főzzük, amíg a fácán félig meg nem puhul – ez kb. 45 perc.
2. A kétféle megtisztított répa, a zellergumó, az egészben hagyott hagyma meg a fokhagyma is a fazékba kerül, és az egészet kb. 1 óra alatt jó puhára főzzük. A megtisztított gombát fölszeleteljük, és a zöldborsóval együtt egy kevés levesben külön megpároljuk.
3. Tálalás előtt a levest leszűrjük. A fácánból a nagyobb csontokat kiszedjük, húsát pedig csíkokra vágva tányérokba rakjuk. A főtt sárgarépát vékony csíkokra metéljük, és a külön sózott vízben megfőzött, leszűrt finommetélttel, a puha gombával meg zöldborsóval együtt a hús köré halmozzuk.
4. A levest megforrósítjuk, és csak a tálalás pillanatában szedjük tányérokba. Díszítésként fölaprított petrezselyemmel megszórjuk.

Jó tanács
– A levesben főtt marhahúst más ételhez használhatjuk.
– Aki paleo életmódot folytat, leveskocka helyett sóval vagy házi ételízesítővel főzze, levestészta helyett édesburgonyából készült üvegtésztával tálalja.

4 főre
Elkészítési idő: 2 óra 20 perc
Egy adag: 395 kcal