Tejfölös, kapros zúzagulyás

Tejfölös, kapros zúzagulyás bográcsban
Hozzávalók:
80 dkg megtisztított csirkezúza (lehet pulykazúza is), 40 dkg vöröshagyma, 6-7 gerezd fokhagyma, 5-8 dkg füstölt szalonna, 1-2 evőkanál zsír, 3 babérlevél, 1 csapott kiskanál őrölt kömény, fél kiskanál őrölt fekete bors, 2 púpozott kiskanál pirospaprika, kb. 1,5 evőkanál só, 1 evőkanál sűrített paradicsom, fél kiskanál csípős Piros Arany vagy Erős Pista, 40-45 dkg sárgarépa, 20-25 dkg petrezselyemgyökér, 1 kicsi zsenge zeller (ez el is maradhat), 1 kg burgonya, 1 nagy csokor kapor, 1 csapott evőkanál majoránna, 3 dl tejföl, 1 evőkanál finomliszt

1. A csirkezúzát, miután ellenőriztük, hogy jól meg van tisztítva, félbe. ha nagyobbak, akkor három darabra vágjuk. A hagymát finomra aprítjuk, a fokhagymát pépesre zúzzuk. A szalonnát apró kockákra vágjuk. A zsírt lábasban vagy bográcsban fölolvasztjuk, a szalonnát rádobjuk, üvegesre sütjük. A hagymát hozzáadjuk, pár percig fonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a zúzát és 8-10 percig együtt pirítjuk, ezalatt a hagyma kellően összeesik, a zúza körös-körül kifehéredik. Közben mehet hozzá a fokhagyma fele, a babérlevél, a kömény és a bors is.
2. A pirospaprikával meghintjük, éppen csak összekeverjük, majd azonnal – nehogy a paprika megégjen – ráöntünk 2,5 dl vizet. Megsózzuk, kezdjünk fél evőkanálnyival, a sűrített paradicsommal és az Erős Pistával ízesítjük. Lefödjük, és nem túl erős tűz fölött (a bográcsot feljebb emelve) a zúzát 1 óra 15 perc alatt majdnem teljesen puhára pároljuk, közben elfövő levét pótoljuk.
3. A zöldségeket megtisztítjuk, a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret félkarikákra vágjuk, – ha zellert is adunk hozzá, azt kb. 1,5 centis kockákra vágjuk -, a burgonyát kb. 2,5 centis kockákra daraboljuk.
4. A puha zúzát 2 liter vízzel fölöntjük, utánaízesítjük, fűszerezzük, a maradék pirospaprikát és fokhagymát is hozzáadjuk. Amikor forr, hozzáadjuk a zöldségeket és a kaprot, a majoránnával fűszerezzük, lefödve 15 percig főzzük. Ekkor adjuk hozzá a krumplit, amivel újabb 15 percig főzzük. A tejfölt a liszttel és egy kevés hideg vízzel simára keverjük, a zúzagulyás levét ezzel sűrítjük. Pár percig forraljuk.

8 főre
Elkészítési idő: kb. 3 óra
Egy adag: 465 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.