Palócleves

Palócleves
Hozzávalók:
bő 1 kg (kicsontozva kb. 50 dkg) birka- vagy báránylapocka esetleg -comb, 1 nagyobb vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, 1 csapott evőkanál jóféle pirospaprika, 1 csapott kiskanál só, fél mokkáskanál őrölt köménymag, 2 gerezd fokhagyma, 1 kiskanál csípős Piros Arany vagy Erős Pista, 1 babérlevél, 30 dkg zöldbab (fagyasztott is lehet), 4 közepes szem burgonya, 1 csapott kiskanál ételízesítő por, 2 dl tejföl, 1 kiskanál finomliszt (de lehet Graham-liszt vagy zabpehelyliszt is), fél citrom leve, 1 csokor petrezselyem

1. Kevés helyen kapni konyhakész birka- vagy bárányhúst, így csontozással kezdjük a munkát. Vagyis a lapockát vagy combot kicsontozzuk, bár erre a műveletre előzőleg a hentest is megkérhetjük. Ezután megmossuk, hártyáját és inas részeit lefejtjük, a húst kb. 1,5 centis kockákra vágjuk.
2. A hagymát fölaprítjuk és lábasban, közepes lángon, az olajon kevergetve 2-3 perc alatt megfuttatjuk. A húst hozzáadjuk, továbbra is keverve fehéredésig sütjük, majd a tűzről levéve a pirospaprikával megszórjuk. Egy kevés vízzel azonnal fölöntjük (különben a paprika megég), megsózzuk és az őrölt köménnyel, a zúzott fokhagymával, a paprikakrémmel meg a babérlevéllel fűszerezzük. Lefödve, kis lángon kb. 1,5 óra alatt puhára pároljuk. Ha időközben zsírjára sül (elfő a leve) mindig csak egy kevés vízzel pótoljuk.
3. Közben a zöldbabot és a burgonyát megtisztítjuk, az előbbit kétcentis darabokra, az utóbbit a gulyáshoz hasonló kockákra vágjuk. Először a zöldbabot adjuk a puha húshoz, és 5 percnyi párolás után a burgonyát is beleszórjuk. Annyi (kb. 1 liter) vizet öntünk rá, amennyi levest szeretnénk. Az ételízesítőt beleszórjuk, azután lefödve puhára főzzük. Amikor kész, utánaízesítjük.
4. A tejfölt a liszttel simára keverjük, egy keveset a forró léből belemerünk, majd a levest ezzel sűrítjük, 1-2 percig forraljuk. Végül a citrom levével kissé pikánsra ízesítjük, és apróra vágott petrezselyemmel fűszerezzük.

Jó tanács
– Érdemes egyszerre nagyobb mennyiségű birkapörköltet főzni és a felét lefagyasztani.
– A levest csipetnyi majoránnával meg fölaprított tárkonnyal is fűszerezhetjük. – Ha a levest fagyasztott zöldbabbal főzzük, akkor azt a már félig főtt burgonyához keverjük.
– A birkahús sokáig puhul, ezért ha van elegendő időnk, a felkockázott húst kissé besózva, fokhagymával meg cseresznyepaprikával bedörzsölve, egy kevés olajjal összekeverve 2-3 napig hűtőben érleljük, hogy hamarabb megfőjön.
– Marhahúsból (különösen a lábszár jó hozzá), akár maradék marhapörköltből is készíthetjük, de a leves íze kevésbé lesz jellegzetes.

4 főre
Elkészítési idő: 2 óra 30 perc   (ebből kb. 40 perc a munka)
Egy adag: 678 kcal • 27,8 g fehérje • 49,0 g zsír • 31,4 g szénhidrát • 4,8 g rost • 136 mg koleszterin