Babgulyás gazdagon (füstölt csülökkel bolondítva)



Hozzávalók:
1 kg szárazbab (tarkabab vagy virágbab), 1 kisebb, kb. 1,2 kilós füstölt csülök (ebből csak a fele hús kell a levesbe, a többi kitűnő reggelire), 60-70 dkg vöröshagyma, 7-8 gerezd fokhagyma, 2-2 édes tv paprika és paradicsom, 2,4 kg kicsontozott marhalábszár,10 dkg füstölt szalonna, 3-4 evőkanál sertészsír, 3-4 babérlevél, 1 púpozott kiskanál őrölt kömény, fél kiskanál őrölt fekete bors, 1 evőkanál majoránna, 3 evőkanál pirospaprika, 1-2 kiskanál füstölt pirospaprika (el is maradhat),só, 4-5 sárgarépa, 3-4 petrezselyemgyökér, 1 kisebb zsenge zellergumó a zöldjével együtt, 1 csokor petrezselyem, 1 csapott evőkanál csípős Piros Arany vagy 1 kiskanál Erős Pista
a tálaláshoz:
25 dkg készen kapható házi tarhonya

1. A babot a főzést megelőző éjszakára hideg vízbe áztatjuk. A füstölt csülköt megfőzzük, hűlni hagyjuk.
2. Másnap az összes zöldséget megtisztítjuk, a hagymát és a fokhagymát finomra, a paprikát és a paradicsomot kis kockákra vágjuk. A marhahúst 2-2,5 centis kockákra, a szalonnát apró kockákra daraboljuk.
3. A szalonna zsírját lábasban vagy bográcsban, a zsírt is hozzáadva kiolvasztjuk. A húst és a hagymát rárakjuk, kb. 10 perc alatt együtt megpirítjuk. Közben a babérlevéllel, a fele fokhagymával, a köménnyel, a borssal és a majoránnával fűszerezzük. A fölkockázott tv paprikát rádobjuk, pár percig tovább pirítjuk. A pirospaprika felével meghintjük, elkeverjük, majd egy kevés füstölt lével fölöntjük. Közepesen erős tűzön, lefödve majdnem puhára pároljuk, közben ha kell, elfövő levét pótoljuk, hogy jó sűrű szaftja legyen.
4. A lecsöpögtetett babot lábasba szórjuk, annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, 2 percig forraljuk, majd leszűrjük. A csülök főzőlevébe átrakjuk, így főzzük puhára.
5. A zöldségeket megtisztítjuk, kockákra vágjuk (a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret karikákra is vághatjuk), a majdnem puha húshoz adjuk, a Piros Arannyal “tüzesítjük”, és lefödve puhára főzzük.
6. A puha babot levével együtt a puha zöldséges húshoz keverjük. A főtt füstölt csülköt kicsontozzuk, a felét kisebb kockákra vágjuk, a levesben megforrósítjuk. Ha kell utánaízesítjük. Tálaláskor beleszórjuk a külön kifőzött csipetkét vagy. házi tarhonyát.

15 főre
Elkészítési idő: kb. 3 óra + a bab áztatása
Egy adag: 818 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.