Ökörszájsaláta

Ökörszájsaláta
Hozzávalók:
1 (75 dkg) friss marhanyelv, 1 sárgarépa, 1 cikk zeller, 2 nagy vöröshagyma, 1 babérlevél, 1 ág kakukkfű, pár szem fekete bors, só, 5-5 evőkanál 6%-os fehérborecet és olaj, 1 csokor petrezselyem, fél mokkáskanál őrölt fekete bors

1. A nyelvet 4-5 percre forrásban lévő vízbe tesszük, majd fehér bőrét lekapargatjuk. A sárgarépát, a zellert meg egy fél vöröshagymát fölszeletelünk, lábasba szórjuk.
2. A nyelvet beletesszük, és annyi vizet öntünk rá, amennyi bőven ellepi. A babérlevéllel, a kakukkfűvel meg a borssal fűszerezzük, megsózzuk, majd lefödve, kis lángon kb. 2,5 óra alatt puhára főzzük. Levében hagyjuk kihűlni.
3. Az öntethez a maradék hagymát megtisztítjuk, és vékonyan fölszeleteljük, szétszedegetjük. Az ecettel meg az olajjal összekeverjük, a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük, kissé megsózzuk, megborsozzuk. A nyelvet lecsöpögtetjük, vékonyan fölszeleteljük, és a fűszeres hagymával összeforgatjuk. Lefödve, hűtőszekrényben 2-3 órán át érleljük.

Jó tanács
– Aki paleo életmódot folytat, olívaolajjal készítse.

4 főre
Elkészítési idő: 30 perc + főzés + érlelés
Egy adag: 530 kcal