Tejes malacsült pezsgős káposztával és csőben sült burgonyával


Hozzávalók
a pecsenyéhez:
1,5 kg kicsontozott malaclapocka (lehet hosszúkás darab comb is), só, 1 evőkanál ételízesítő por, 1 púpozott kiskanál majoránna, 2 dl sör, 10 dkg füstölt szalonna
a párolt káposztához:
1 kg lila káposzta (fehér is lehet), 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál kristálycukor, fél fej vöröshagyma, 1 csapott kiskanál só, 1 mokkáskanál őrölt köménymag, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 2 dl pezsgő, 1 evőkanál ecet
a körethez:
1 tojás, 2 dl tej, 15 dkg reszelt sajt, 5 dkg húsos császárszalonna, só, csipetnyi reszelt szerecsendió, 60 dkg burgonya
a tepsi kikenéséhez:
vaj

1. A malachúst néhány órával a sütés előtt sóval, ételízesítő porral és majoránnával bedörzsöljük úgy, hogy a bőrét lehetőleg ne érje.
2. Ezután egy tűzálló tálba vagy zománcos tepsibe fektetjük, és közepesen meleg sütőben, sörbe mártogatott füstölt szalonnadarabkával kenegetve megsütjük. Kb. 1, 5 óra alatt a bőre üvegesen ropogós-piros, a húsa pedig vajpuha és omlós lesz. Amikor elkészült, a tepsiből átemeljük egy deszkára, 10-15 percig állni hagyjuk, csak utána szeleteljük fel. A tepsiben maradt zsiradékhoz sört öntünk, és addig forraljuk, amíg a tepsi aljáról a megperzselődött húsfoszlányok „leoldódnak”. Átszűrjük, és kis tálkában a hús mellé kínáljuk.
3. A párolt káposztához a káposzta torzsáját kivágjuk, a fejet vékonyra gyaluljuk vagy vágjuk. Az olajat lábasba öntjük, és a cukrot világosbarnára pirítjuk rajta. Először a hagymát, majd a káposztát keverjük bele. Megsózzuk, a köménnyel és a borssal fűszerezzük, lefödve, kis lángon kb. 25 perc alatt puhára pároljuk, közben többször megkeverjük, félfövésnél a pezsgővel meglocsoljuk, ha kész, az ecettel pikánsra ízesítjük.
4. A csőben sült burgonyához a tojást a tejjel, a reszelt sajttal, és az apró kockákra vagdalt szalonnával összekeverjük, majd sóval, csipetnyi reszelt szerecsendióval fűszerezzük. A meghámozott, a chipshez hasonlóan felszeletelt (uborkagyalun a legkönnyebb) nyers burgonyát beleforgatjuk, majd vajjal vékonyan kikent zománcos tepsibe vagy tűzálló tálba terítjük. Közepesen forró sütőben 45-50 perc alatt megsütjük. Kockákra vágva tálaljuk a pecsenyéhez.

6 főre
Elkészítési idő: 2 óra 30 perc + pihentetés
Egy adag (körettel): 1110 kcal