Lépcsős mogyorókrémes torta – készítette Czermann János mestercukrász

Lépcsős mogyorókrémes torta  -  készítette Czermann János mesterszakács
Hozzávalók
a tésztához:
35 dkg finomliszt, 30 dkg vaj, 10 tojássárgája, 10 dkg finomra darált mogyoró, 5 dkg kristálycukor
a krémhez:
15 dkg pörkölt mogyoró, 4 dl tej, 1 csomag (40 gramm) vanília- vagy mogyoróízű pudingpor (főzni való), 15 dkg kristálycukor, 2 tojás, 20 dkg vaj
a tetejére:
10 dkg étcsokoládé, 5 dkg fehér csokoládé

1. A tésztáhozvalókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Utána 7, egyre nagyobb átmérőjű, fél centi vastag kerek lappá nyújtjuk. Ha egymásra fektetjük őket, szép lépcsőzetesek legyenek.
2. Sütőlapra vagy tepsire téve, előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit nagyobb lánggal (190 ºC; légkeveréses sütőben 170 ºC) a kicsiket 10-12, míg a legnagyobb lapot 20 perc alatt aranysárgára sütjük.
3. A krémhez a mogyorót durvára törjük. A tejet a pudingporral, a cukorral meg a tojásokkal kevergetve sűrű krémmé főzzük. A tűzről levéve a mogyorót beledolgozzuk, majd amikor kihűlt, apránként a habosra kevert vajhoz adjuk.
4. A tortalapokat a krémmel egymásra rétegezzük úgy, hogy krém csak a tészták közé kerüljön, a „lépcsőkre” ne! Hűtőben 1-2 órán át dermesztjük, végül a kétféle olvasztott csokoládé keverékével bevonjuk.

Jó tanács
– Természetesen azonos nagyságú tortalapokat egymásra rétegezve, azaz „lépcsőzés” nélkül is elkészíthető.

16 szelet
Elkészítési idő: 2 óra 30 perc
Egy szelet: 566 kcal