Kecskevagdalt modern „tökfőzelékkel” – Dr. Kukovics Sándor receptje

Kecskevagdalt kapros tökfőzelékkel  -  Dr. Kukovics Sándor receptje
Hozzávalók
a vagdalthoz:
40 dkg darálni való kecskehús, 1 zsemle, hideg víz vagy tej a zsemle áztatásához, 1 tojás, só, őrölt fehér bors, késhegynyi frissen reszelt gyömbér, fél csokor petrezselyem, kb. 1 evőkanál zsemlemorzsa
a sütéshez:
olaj
a főzelékhez:
1 kisebb, kb. 1,2 kg-os zsenge tök, 8 dkg vaj, só, 1 csokor kapor, 2 dl tejföl, egy kevés kristálycukor és ecet

1. A húst kis lyukú tárcsán át ledaráljuk. A zsemlét hideg vízbe vagy tejbe áztatjuk, kifacsarjuk, a húshoz adjuk a tojással együtt. Megsózzuk, megborsozzuk, a gyü,bérrel meg a finomra vágott petrezselyemmel fűszerezzük. Nedves kézzel 8 egyenlő pogácsát formálunk belőle és zsemlemorzsában enyhén megforgatjuk.
2. A tököt meghámozzuk, félbevágjuk, magos belsejét kikaparjuk. Húsát kb. 4 milliméter vastagon fölszeleteljük. A vajat egy lábasban fölolvasztjuk, a tököt rárakjuk. Enyhén megsózzuk, a fölapírtott kaporral fűszerezzük, kis lángra állítjuk, és lefödve kb. 8 perc alatt roppanósan puhára pároljuk. Közben többször óvatosan belekeverünk, hogy egyenletesen puhuljon. Ha kész, a tejfölt ráöntjük, egy kevés cukorral és ecettel pikánsra ízesítjük.
3. A kecskevagdaltat egy nagyobb serpenyőben, a hagyományos fasírthoz hasonlóan olajon, közepes lángon megsütjük. Lecsöpögtetve tányérra rakjuk, és melllékanalazzuk a tejfölös tököt.

4 főre
Elkészítési idő: 40 perc
Egy adag: 518 kcal • fehérje: 27,2 gramm • zsír: 31,1 gramm • szénhidrát: 32,2 gramm • rost: 7,6 gramm • koleszterin: 119 milligramm