Babos báránycomb

Babos báránycomb
Hozzávalók:
40 dkg száraz fehér bab, 80 dkg kicsontozott báránycomb, só, őrölt fekete bors, 5 evőkanál olaj, 1 vöröshagyma, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál kakukkfű, 1 babérlevél, 10 dkg sűrített paradicsom (paradicsompüré), 2 dl vörösbor, 2 evőkanál kristálycukor

1. A babot a főzést megelőző este átválogatjuk, majd bő hideg vízbe áztatjuk. A báránycombot 1 kiskanál sóval és 1 mokkáskanál borssal bedörzsöljük, eredeti formájára visszahajtjuk, és zsineggel átkötözzük.
2. Ezután egy lábasban a megforrósított olajban körös-körül megpirítjuk. Közben a zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát apróra, a többit kockákra vágjuk, a hús köré szórjuk, és rövid ideig együtt pirítjuk. A zúzott fokhagymával, a kakukkfűvel fűszerezzük, kissé megborsozzuk, és 1 csapott kiskanál sóval ízesítjük. 5 deci vizet öntünk rá, lefedjük, és kis lángon kb. 1,5 óra alatt puhára pároljuk.
3. Közben a leszűrt babot tiszta vízben feltesszük főni, kissé megsózzuk, a babérlevelet beledobjuk. Úgy 40 perc alatt puhára főzzük.
4. Ha a hús kész, a lábasból kiemeljük, visszamaradó levét merülőmixerrel pépesítjük vagy áttörjük. A paradicsompürét, a bort meg a cukrot hozzáadjuk, kevergetve fölforraljuk, végül a lecsöpögtetett babot is beleforgatjuk.
5. A báránycombot – miután a zsineget lefejtettük róla – fölszeleteljük, és a zöldséges-boros babbal körítjük.

Jó tanácsok
– Báránycombot általában csak egészben lehet kapni. Érdemes ezzel számolni, és a maradékot pörköltnek elkészíteni, esetleg lefagyasztani.
– Fehér bab helyett tarkából is főzhetjük.

4 főre
Elkészítési idő: 2 óra + a bab áztatása
Egy adag: 3871 kJ/926 kcal
63,4 g fehérje • 39,3 g zsír • 79,5 g szénhidrát • 11,2 g rost • 168 mg koleszterin

Nem nehéz elkészíteni.
Letakarva hűtőszekrényben 4 napig eláll.
Lefagyasztható.
Egész évben készíthetjük.