Húsvéti sonkás kalács

Húsvéti sonkás kalács
Hozzávalók
a tésztához:
2,5 dkg élesztő, kb. 3 dl langyos tej, 1 mokkáskanál kristálycukor, 60 dkg finomliszt, 2 tojás, 1 kiskanál só
a töltelékhez:
30 dkg sonka (főtt, füstölt hús is lehet), 4 főtt tojás, fél-fél mokkáskanál őrölt fekete bors és só, 1 csokor metélőhagyma
a tészta megkenéséhez:
10 dkg vaj
a nyújtáshoz:
finomliszt
a tálaláshoz
1 mokkáskanál só, fél mokkáskanál őrölt bors, 4-5 gerezd fokhagyma, 4 dl tejföl

1. Az élesztőt 1 deci langyos tejbe morzsoljuk, a cukrot beleszórjuk, 10 percig letakarva, langyos helyen pihentetjük, azaz felfuttatjuk. Ezután a többi tejjel, a liszttel, a tojásokkal meg a sóval 5-6 percig intenzíven dagasztjuk. Akkor jó, ha az edény falától elválik, hólyagos lesz. Letakarva, meleg helyen kb. 45 percen át kelesztjük. 2. Közben a sonkát a főtt tojással egyetemben nagyon apróra vágjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, a fölaprított metélőhagymával összekeverjük. A tésztát enyhén meglisztezett gyúródeszkán kb. 1,5 centi vastag téglalappá nyújtjuk. Egy kevés olvasztott vajjal megkenjük, majd a sonkás keveréket egyenletesen rászórjuk. Ezután – ahogy a piskótatekercset is szokás – föltekerjük.
3. Belisztezett pengéjű késsel úgy kétujjnyi vastagon fölszeleteljük. Az így kapott tekercseket (kb. 14 darab lesz) olvasztott vajjal körbekenjük, azután 24 centi átmérőjű, kivajazott tortaformába rakosgatjuk. Meleg helyen, letakarva 30 percen át kelesztjük.
4. Végül a tetejét a maradék vajjal bekenjük, és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 160 ºC) 30-35 percig sütjük. Magában is kitűnő, de akkor az igazi, ha sóval, borssal meg zúzott fokhagymával ízesített tejfölt is kínálunk hozzá, amibe mártogatni lehet.

kb. 14 darab
Elkészítési ideje: 1 óra 10 perc + a kelesztés
Egy darab: 394 kcal • fehérje: 13,3 gramm • zsír: 21,9 gramm • szénhidrát: 35,4 gramm • rost: 2,7 gramm • koleszterin: 136 milligramm