Kapros kucsmagombaleves – készítette Csigó János mesterszakács

Kapros kucsmagombaleves  -  készítette Csigó János mesterszakács
Hozzávalók:
1 közepes vöröshagyma, 3 dkg vaj, 2-3 evőkanál olívaolaj, 50 dkg friss kucsmagomba, 2 közepes sárgarépa, 1,5 liter szűrt húsleves vagy alaplé, 1 kis csokor petrezselyem, 1 nagy csokor kapor, 1 evőkanál finomliszt, 3 dl főzőtejszín
a tálaláshoz:
fél csomag leveles vajastészta, 1 kisebb tojás, fekete és fehér szezámmag

1. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, és a vaj meg az olívaolaj keverékében megfonnyasztjuk. A kucsmagomba süvegét levágjuk, szárát félbe, majd tisztítás után nagyobb darabokra aprítjuk, a hagymára dobjuk, saját levében pirítjuk-pároljuk 5-6 percig. Ezalatt a répát megtisztítjuk, közepes kockákra vágjuk, a gombához adjuk, együtt pároljuk 5-6 percig.
2. A levessel fölöntjük, fölforraljuk, majd kis lángra állítjuk. Kis rést hagyva lefödjük, 10-15 percig főzzük. A vége felé a fölaprított petrezselyemmel és kaporral fűszerezzük.
3. A lisztet a tejszínben simára keverjük, a leveshez öntjük. Kevergetve főzzük 2-3 percig, ezalatt kellően besűrűsödik.
Forrón, frissen sütött kis szezámos rudak kíséretében tálaljuk. Utóbbi úgy készül, hogy a vajastésztát 3-4 milliméter vékonyságúra ellapítjuk, ujjnyi csíkokra vágjuk, és tepsire rakjuk.Tetejüket fölvert tojással lekenjük, a kétféle szezámmaggal megszórjuk. Forró sütőben, nagy lánggal 8-10 perc alatt megsütjük.

6 főre
Elkészítési idő: 40 perc
Egy adag: 700 kcal • fehérje: 32,9 gramm • zsír: 36,7 gramm • szénhidrát: 59,4 gramm • rost: 12,0 gramm • koleszterin: 233 milligramm