Ínyenc oldalas csípős gyömbérrel, és szójás júdásfülgombával – készítette Csigó János mesterszakács

Ínyenc oldalas csípős gyömbérrel, és szójás júdásfülgombával
Hozzávalók:
1,8 kg sertésoldalas, só, 1-2 vöröshagyma, 5-6 gerezd fokhagyma, 1 kiskanál egész fekete bors, 1,5 dl méz, 2 evőkanál készen kapható csípős csiliszósz
a csípős gyömbérhez:
2-3 ujjnyi darab friss gyömbér, fél kiskanál só, 1-2 gerezd fokhagyma, 1-evőkanál csípős csiliszósz, 3-4 evőkanál méz
a szójás júdásfülgombához:
10 dkg friss vagy harmadannyi szárított júdásfülgomba, 2 evőkanál olaj (ha lehet, szezámolaj), 4-5 evőkanál nem túl sós sötét szójaszósz

1. Az oldalast a vastag részénél a csontok mentén, a vékony részénél minden második-harmadik csontnál daraboljuk föl, így lesznek nagyjából olyan darabok, amik egyszerre puhulnak meg. Egy fazékba rakjuk, annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi. Megsózzuk, a megtisztított és fölszeletelt vöröshagymával, 2-3 gerezd durvára aprított fokhagymával és a borssal fűszerezzük. Nagy lángon fölforraljuk, majd kis lángra állítjuk, kis rést hagyva lefödjük, és a húst kb. 1,5 óra alatt puhára főzzük. Akkor jó, ha a csontot könnyen meg tudjuk forgatni benne. levében hűlni hagyjuk.
2. Amíg a pecsenye puhul, elkészítjük a csípős gyömbért. Ehhez a gyömbért meghámozzuk, és a lehető legvékonyabban fölszeleteljük – tökéletes erre a célra az uborkagyalu is. Egy tálba szórjuk, megsózzuk, összeforgatjuk, 10 percre félretesszük. Ezután a zúzott fokhagymával, a csiliszósszal és a mézzel összekeverjük.
3. A szójás júdásfülgombához a gombát csíkokra vágjuk. Ha szárított gombából készítjük, akkor azt először 2-3 órára áztassuk hideg vízbe, majd lecsöpögtetve metéljük föl. Az olajat egy serpenyőben kissé megforrósítjuk, majd a zúzott fokhagymát megfuttatjuk rajta. A gombát rárakjuk, keverve-rázogatva pirítjuk pár percig. Ezután egy kevés vizet öntünk rá, és nagyjából 10 percig pároljuk. Akkor jó, ha a végére zsírjára sül. Ekkor a szójaszósszal ízesítjük, összeforgatjuk, és kész is.
4. A puha húst lecsöpögtetjük, és egy tepsibe rakjuk. Főzőlevét leszűrve tegyük félre vagy fagyasszuk le, kelkáposzta- vagy lencsefőzelékhez tökéletes lesz. A maradék 3 gerezd fokhagymát összezúzzuk, a mézzel és a csiliszósszal összekeverjük. Alaposan a húsba dörzsöljük. Ha van kéznél pad thai szósz vagy maracuya szósz, esetleg más egzotikus különlegesség, 1-2 evőkanálnyit ezekből is hozzáadhatunk, hogy még különlegesebb legyen az íze. A pecsenyét forró sütőben, mézes pácával kevergetve pirosasra sütjük. A forró szójás gombával és a hideg csípős gyömbérrel tálaljuk.

Megjegyzés
– A gombáról részletesebben a konyhai kisokosban olvashat.

Fontos!
– A maga által szedett vagy ismerőstől kapott gombát minden esetben vizsgáltassa be gombaszakértővel!

6 főre
Elkészítési idő: bő 2 óra
Egy adag: 630 kcal