Töltött tökkarikák tejszínes kapros mártással

Töltött tökkarikák tejszínes kapros mártással
Hozzávalók:
2 zsemle, 50 dkg darált sertéshús vagy pulykafelsőcomb-filé (lehet marhahús is), 1 tojás, fél fej vöröshagyma, 3 dkg vaj, 1 kiskanál só, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 nagy csokor kapor, 1 kicsi, hosszúkás kb. 1 kg-os zsenge tök, 1 kiskanál ételízesítő por vagy 1 tyúkhúsleveskocka, egy kis pohár (150 gramm) tejföl, 2 dl zsíros főzőtejszín, 2 csapott evőkanál finomliszt vagy étkezési keményítő, fél citrom leve

1. A zsemlét hideg vízbe vagy tejbe áztatjuk, jól kifacsarjuk, majd a darált hússal és a tojással összedolgozzuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, az olvasztott vajon megfonnyasztjuk, a húsos masszához adjuk, megsózzuk, megborsozzuk, 1 evőkanálnyi fölaprított kaporral fűszerezzük.
2. A tököt meghámozzuk, végeit lecsapjuk, majd 8, egyenként 3-4 centi vastag karikára vágjuk, közepükből a magokat kanállal vagy pogácsaszaggatóval kiszedjük. Egy tepsibe vagy tűzálló tálba rakosgatjuk.
3. A tölteléket a tökök üregébe púpozzuk, egy kevés vizet öntünk alá, alufóliával letakarjuk, és közepesen forró sütőben 25 percig sütjük-pároljuk.
4. Közben megfőzzük a mártást. Az ételízesítőt 3 deci vízben fölforraljuk, és beledobjuk a fel nem használt, fölaprított tökvégeket is (kb. 10 dkg). 5 percig főzzük. A tejfölt a tejszínnel és a liszttel simára keverjük, a mártásalapot ezzel sűrítjük, 2-3 percig forraljuk. A kész tökkarikák tepsiben összegyűlt levét is hozzáöntjük, majd az egészet szitán átpasszírozzuk. A citrom kifacsart levével és a fölaprított kaporral fűszerezzük. Megkóstoljuk, ha kell utánaízesítjük, de kerülhet bele egy kevés cukor és őrölt fehér bors is.
5. Tálaláskor a tökkarikákat tányérra rakjuk, és a tejszínes kapros mártással körülöntjük.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra 10 perc
Egy adag: 799 kcal • fehérje: 32,6 gramm • zsír: 54,5 gramm • szénhidrát: 44,3 gramm • rost: 2,6 gramm • koleszterin: 244 milligramm

A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.