
Ajvar (tradicionális szerb paprikakrém)
Hozzávalók: 2 kicsi, egyenként kb.30 dkg-os zsenge padlizsán, 3 kg érett, édes, piros húsú paradicsompaprika vagy kápiapaprika (lehet vegyesen is), 1,5 dl olaj, só,

Hozzávalók: 2 kicsi, egyenként kb.30 dkg-os zsenge padlizsán, 3 kg érett, édes, piros húsú paradicsompaprika vagy kápiapaprika (lehet vegyesen is), 1,5 dl olaj, só,

Hozzávalók (2 nagyméretű sütőlemezhez): 60 deka szilva (magozás utáni tiszta súly), 1 nagyobb alma héjastól (a pektintartalma miatt), fél pohár (1,25 dl= kb. 12

Hozzávalók: 5 kg húsos tévépaprika, 1,5 kg eltenni való uborka, 1 nagy fej káposzta, 2 sárgarépa (inkább csak „dísznek”, hogy jól mutasson az üvegben),

Hozzávalók 50-50 dkg eper cseresznye málna ribiszke meggy egres és sárgabarack kb. 1,5 kg kristálycukor kb. 1 liter rum 1. Egy 6-8 literes üveget

Hozzávalók: 2-2 kg nem túl leveses alma és körte, 1,6 kg kristálycukor, 1 evőkanál citromsav, 1 rúd fahéj 1. A gyümölcsöt alaposan megmossuk, félbe

Hozzávalók: 4 jól megtermett torma (kb. 1 kg), 4-5 édes alma (40-50 dkg), kb. 5 dl víz, 15 dkg vegyes virágméz, kb. 6 evőkanál

Hozzávalók: 2,5 kg eper, 60 dkg banán (tisztítva mérve), 1 kg kristálycukor, 2 csomag (2×25 gramm) Quittin 2:1 (zselésítőszer befőzéshez) 1. Az epret megmossuk,

Hozzávalók a birsalmasajthoz: 2,5 kg birsalma 1,6 kg kristálycukor 1 citrom a birsbefőtthöz: 3 kg birsalma 1 g citromsav vagy borkősav 0,25 dl 15%-os

Hozzávalók: 40 db a tenyérnyinél nagyobb bodzavirágernyő, 6 liter víz, 4 kg kristálycukor, 4-5 citrom, 5 dkg borkősav, 1 mokkáskanál tartósítószer (nátrium-benzoát) 1. A