Oldalaskorona velesült krumplival és bajor káposztával


Hozzávalók:
kb. 2 kg egyenlően kb. 12 centi magasságú, egyenlő vastagságú csontos sertésoldalas, 6 gerezd fokhagyma, fél evőkanál örölt kömény, 1 csapott kiskanál őrölt fekete bors, 2 csapott evőkanál só, 1 kiskanál füstölt ízű pirospaprika, 1 csapott evőkanál pirospaprika, 3-4 evőkanál mustár, 1 csapott evőkanál csípős Piros Arany, kb. 10 dkg olvasztott sertészsír, 1 vöröshagyma, kb. 5 dl víz, 1 púpozott kiskanál finomliszt
a bajor káposztához:
20 dkg vékonyan fölszeletelt füstölt szalonna, jó 1 evőkanálnyi sertészsír, 1 nagyobb vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 kg savanyú káposzta, 3 darab babérlevél, 15-20 szem borókabogyó, fél kiskanál őrölt kömény, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 púpozott evőkanál kristálycukor, kb. 2,5 dl zamatos fehérbor
a tepsis burgonyához:
2 kg burgonya, 2-3 vöröshagyma, 1 csapott evőkanál só, fél kiskanál őrölt fekete bors, fél kiskanál őrölt kömény, 1 púpozott kiskanál pirospaprika, 1 kiskanál fokhagymagranulátum, kb. 2 evőkanál sertészsír

1. Az oldalast megmossuk, majd a csontos oldaláról lefejtjük a vékony hártyát. Ezután a csontok mentén a húst bevágjuk, mert így a csontok szépen kibújnak a húsból sütés közben. tepsibe fektetjük. A fokhagymát durvára vágjuk, és egy tálban a köménnyel, a borssal, a sóval, a kétféle pirospaprikával, a mustárral, a Piros Arannyal és a zsírral jól összekeverjük. A húsra öntjük, alaposan a húsba dörzsöljük. Korona formájúra meghajlítjuk, és 3-4 hústűvel ezt a formát rögzítjük. 5 deci vizet öntünk köré, amibe cikkekre vágott vöröshagymát szórunk. Előmelegített sütőben, a közepesnél kisebb lánggal (150 ºC, légkeveréses sütőben 140 ºC) 2 órán át sütjük. Közben levével többször meglocsoljuk, és ha kell, a levét pótoljuk.
2. A bajor káposztához a szalonnát vékony csíkokra vágjuk. Magas peremű serpenyőbe rakjuk. A zsírt hozzáadjuk, a szalonnát így pirítjuk meg. A félkarikákra vágott hagymát rászórjuk, pár perc alatt megfonnyasztjuk, majd a vékonyan fölszeletelt fokhagymát is belekeverjük. Éppen csak átforgatjuk, a káposztát rárakjuk. 4-5 percig pirítjuk, közben a babérral, a borókával, a köménnyel és a borssal fűszerezzük, a cukorral ízesítjük. A bort ráöntjük, és lefödve, közepes lángon kb. 25 perc alatt puhára pároljuk. A végén a fedelét leemeljük, a káposztát zsírjára pirítjuk.
3. A tepsis burgonyához a burgonyát és a hagymát megtisztítjuk, vékony cikkekre vágjuk, tepsibe szórjuk. A sóval, a fűszerekkel és az olvasztott zsírral összekeverjük. Tepsiben szétterítjük, 2 deci vizet öntünk alá. A 2 órája sülő oldalaskoronát áttesszük a krumplira, ízes szaftjából néhány kanálnyival meglocsoljuk, és 50 percre visszatesszük a sütőbe.
4. Az oldalas szaftját kisebb lábasba öntjük. Pár perc pihentetés után a tetején összegyűlik a zsír, ebbe szórjuk a lisztet. Amint a zsír a lisztet beitta, habverővel kevergetve pár perc alatt híg mártás állagúra főzzük. Közben merülőmixerrel a puha hagymát beleturmixoljuk. Ha kell utánaízesítjük, majd átszűrjük.
5. A sült oldalaskoronát nagy tálra tesszük. A velesült krumplit visszatoljuk a nagyobb lángra állított sütőbe, kissé megpirítjuk.
6. A megforrósított káposztát az oldalaskorona közepébe halmozzuk. Az időközben megpirult krumplit körérakjuk. Ízes pecsenyelevét külön tálaljuk hozzá.

8 főre
Elkészítési idő: 3 óra
Egy adag (köretekkel): 1037 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.