MÁRTÁS, ÖNTET, SZÓSZ RECEPTEK

Leírás

A mártások hideg és meleg ételeinknek egyaránt fontos kiegészítői. A pecsenyék, saláták íze, színe, zamata, látványa csak mártásokkal lesz tökéletes. Az úgynevezett alapmártásokat variálva sokszáz változatuk ismert, érdemes elsajátítani a készítésüket. 

Pompás pácok

Itt a grillezés ideje, s joggal merül fel a kérdés: mibe pácoljam a húsokat, halakat, szárnyasokat, ami nem olyan, mint amilyet már csináltunk? Íme

Elolvasom

Aioli öntet (hideg)

Alapja a majonéz, amiből 5 decinyit kimérünk, majd 8 közepes gerezd présen átnyomott fokhagymával, 1 mokkáskanál őrölt fehér borssal (fekete is lehet) és negyed

Elolvasom

Almamártás (meleg)

Hozzávalók: 3 közepes alma (kb. 40 dkg), 4-5 dl víz, fél citrom leve, csipetnyi só, kb. 3 evőkanál kristálycukor, 3-4 szegfűszeg, 1 mokkáskanál őrölt

Elolvasom

Ánizsos mártás (meleg)

Alapja a hollandi mártás, amit az alaprecept szerint elkészítünk, majd apróra vágott ánizslevelet vagy őrölt ánizsmagot keverünk bele, de jó hozzá az édeskömény zöld

Elolvasom

Besamelmártás (meleg)

Hozzávalók: 5 dl tej, 5-8 dkg vaj, 5 dkg (kb. 2 púpozott evőkanál) finomliszt, 1-1 mokkáskanál só és őrölt fehér bors, késhegynyi reszelt szerecsendió

Elolvasom