Aioli tojásmentesen – Ramóna receptje
Hozzávalók: 1 gerezd fokhagyma, 0,75 dl tej, 2 dl olaj (lehet felesben vagy teljes egészében olíva is), 1 mokkáskanál só, fél mokkáskanál őrölt fekete
A mártások hideg és meleg ételeinknek egyaránt fontos kiegészítői. A pecsenyék, saláták íze, színe, zamata, látványa csak mártásokkal lesz tökéletes. Az úgynevezett alapmártásokat variálva sokszáz változatuk ismert, érdemes elsajátítani a készítésüket.
Hozzávalók: 1 gerezd fokhagyma, 0,75 dl tej, 2 dl olaj (lehet felesben vagy teljes egészében olíva is), 1 mokkáskanál só, fél mokkáskanál őrölt fekete
Hozzávalók: 1 vastagabb szelet házi kenyér (héj nélkül), 2 evőkanál vörösborecet, 1 gerezd zúzott fokhagyma, fél kiskanál finomszemű tengeri só, 2-3 evőkanál (8 gramm)
Hozzávalók: 1 nagy csokor petrezselyem, 4-5 dkg vaj, 2 csapott evőkanál finomliszt, 4 dl szűrt húsleves, 1 dl tejföl vagy főzőtejszín, só, őrölt fekete
Itt a grillezés ideje, s joggal merül fel a kérdés: mibe pácoljam a húsokat, halakat, szárnyasokat, ami nem olyan, mint amilyet már csináltunk? Íme
Alapja a majonéz, amiből 5 decinyit kimérünk, majd 8 közepes gerezd présen átnyomott fokhagymával, 1 mokkáskanál őrölt fehér borssal (fekete is lehet) és negyed
Hozzávalók: 3 közepes alma (kb. 40 dkg), 4-5 dl víz, fél citrom leve, csipetnyi só, kb. 3 evőkanál kristálycukor, 3-4 szegfűszeg, 1 mokkáskanál őrölt
Alapja a hollandi mártás, amit az alaprecept szerint elkészítünk, majd apróra vágott ánizslevelet vagy őrölt ánizsmagot keverünk bele, de jó hozzá az édeskömény zöld
Hozzávalók: 2-3 kg darabolt borjúcsont (marhacsont vagy sertéscsont is lehet, akár vegyesen is), 2-2 sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1 közepes zellergumó fele, 2 vöröshagyma, 1
Hozzávalók: 5 dl tej, 5-8 dkg vaj, 5 dkg (kb. 2 púpozott evőkanál) finomliszt, 1-1 mokkáskanál só és őrölt fehér bors, késhegynyi reszelt szerecsendió