Csülök pékné módra


Hozzávalók:
egy kb. 1,5 kg-os sertéscsülök, só, 1 evőkanál egész fekete bors, 3-4 vöröshagyma, 4-5 babérlevél, 1 fej fokhagyma
a sütéshez:
2 evőkanál sertészsír vagy 3-4 evőkanál olaj
a körethez:
1,5 kg burgonya, 50 dkg vöröshagyma, 1 evőkanál só, frissen őrölt fekete bors, 1 kiskanál jóféle pirospaprika, 1 púpozott kiskanál majoránna, fél csokor petrezselyem, 2 evőkanál sertészsír vagy 3-4 evőkanál olaj
a pékné hagymához:
50 dkg vöröshagyma, 1 evőkanál sertészsír vagy 3 evőkanál olaj, fél kiskanál majoránna, 1 mokkáskanál pirospaprika, fél csokor petrezselyem

1. A csülköt jól megmossuk, az esetleg rajtamaradt szőrszálakat leperzseljük és lekaparjuk; ha van a bőrén pecsét, kivágjuk. Fazékba tesszük, és annyi,- 4-5 liter -, vizet öntünk rá, amennyi bőven ellepi. Megsózzuk (kb. 2 evőkanálnyi kell), az egész borssal, a megtisztított, elfelezett hagymával, a babérlevéllel meg a fokhagymával fűszerezzük. Nagy lángon fölforraljuk, majd lefödjük, és kis lángon 1,5 óra alatt szinte teljesen puhára főzzük. Levében egy kicsit hűlni hagyjuk.
2. A körethez a burgonyát meg a hagymát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, a pirospaprikával, a majoránnával meg a fölaprított petrezselyemmel megszórjuk, az olvasztott zsírt hozzáadjuk és jól összekeverjük.
3. A csülök bőrét a húsáig bevagdossuk, mert csak így sül ki az összes zsírja. A tepsi közepére tesszük, és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) 45-50 percen át sütjük. Közben a húst többször megforgatjuk, olvasztott zsírral lekenjük, a köretet megkevergetjük.
4. Közben a pékné hagymához a hagymát megtisztítjuk, vékony cikkekre vágjuk. Kisebb lábasban, az olvasztott zsíron kb. 8 perc alatt világosra pirítjuk, majd kb. 3 decinyit ráöntünk a csülök főzőlevéből. A majoránnával, a pirospaprikával és a finomra vágott petrezselyemmel fűszerezzük, 15 percig főzzük, közben ha kell, elfövő levét pótoljuk.
5. A sütőt kb. 230 ºCra bemelegítjük. A sült csülköt áttesszük egy kisebb tepsibe, és ezen a magas hőfokon 12-14 percig sütjük, azt a cél, hogy jó ropogós legyen a bőre. Ha úgy érezzük, hogy egy kicsit színesítenénk a krumplit, toljuk be a sütőbe pár percre a csülök után. Tálaláskor a tepsis krumplit fatálra halmozzuk, a sült csülköt ráfektetjük. A pékné hagymát külön kínáljuk hozzá. Letakarva hűtőszekrényben 3-4 napig eláll.

4 főre
Elkészítési idő: kb. 3 óra
Egy adag: 1120 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.