Csülök pékné módra


Hozzávalók:
1 nagy hátsó vagy 2 kisebb mellső csülök (kb. 2 kg), 1 evőkanál só vagy ételízesítő por, 1 kiskanál egész fekete bors, 1 vöröshagyma, 2 babérlevél, 4 gerezd fokhagyma
a körethez:
1,5 kg burgonya, 30 dkg vöröshagyma (még jobb, ha friss apró gyöngyhagyma), 1 csapott evőkanál só, 1-1 mokkáskanál őrölt fekete bors és jóféle pirospaprika, 1 csapott evőkanál majoránna, 1 csokor petrezselyem, 4 evőkanál olaj

1. A csülköt jól megmossuk, az esetleg rajtamaradt szőrszálakat leperzseljük és lekaparjuk; ha van a bőrén pecsét, kivágjuk. Fazékba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, amennyi bőven ellepi. Megsózzuk, az egész borssal, a megtisztított, elfelezett hagymával, a babérlevéllel meg a fokhagymával fűszerezzük. Nagy lángon fölforraljuk, majd lefödjük, és kis lángon 1,5-2 óra alatt szinte teljesen puhára főzzük. Ezután leszűrjük, és nagy tepsibe fektetjük.
2. A körethez a burgonyát meg a hagymát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk (a gyöngyhagymát egészben hagyjuk). Megsózzuk, megborsozzuk, a pirospaprikával, a majoránnával meg a fölaprított petrezselyemmel megszórjuk, az olajat hozzáadjuk és jól összekeverjük.
3. A csülkök köré halmozzuk, és sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 170 ºC) kb. 1 órán át sütjük. Közben a húst többször megforgatjuk, a köretet megkevergetjük. Akkor jó, ha a hús megpirul, és a burgonyával meg a hagymával teljesen egyszerre puhul meg.
4. Tálaláskor a húst a csontról lefejtjük, fölszeleteljük, majd a csülök eredeti formájához hasonlóan visszarakosgatjuk a csontra és tálra tesszük. A vele sült hagymás burgonyával és savanyúsággal díszítve tálaljuk.

4 főre
Elkészítési idő: kb. 3 óra (ebből csak 30-40 perc a munka)
Egy adag: 5037 kJ/1205 kcal • 57,1 g fehérje • 76,4 g zsír • 72,0 g szénhidrát • 7,8 g rost • 198 mg koleszterin

Nem nehéz elkészíteni.
Letakarva hűtőszekrényben 3-4 napig eláll.
A sült csülök lefagyasztható, körete nem.
Egész évben készíthetjük.