Ratatouille azaz francia lecsó

Ratatouille azaz francia lecsó
Hozzávalók:
2 közepes vöröshagyma, 3 (kb. 30 dkg) kemény, piros vagy sárga húsú paprika, 1-1 kb. 30 dkg-os cukkini és padlizsán, 25-30 dkg paradicsom, 3 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olívaolaj, 1 kiskanál ételízesítő por, 1-1 mokkáskanál só, őrölt fekete bors, bazsalikom, tárkony és kakukkfű

1. A hagymát megtisztítjuk, a paprikát kicsumázzuk, a cukkini és a padlizsán végeit levágjuk, a paradicsomok szárát kimetsszük. Ezután az összes zöldséget 2×2 centis kockákra vágjuk.
2. A hagymát a zúzott fokhagymával együtt egy lábasban vagy bográcsban, a közepesnél nagyobb tűznél,
a megforrósított olajban 2-3 perc alatt megfonnyasztjuk. Ha fokhagymakrémmel készítjük, akkor azt csak ilyenkor, a végén kell hozzáadni. Először a paprikát, 4-5 perc múlva pedig a padlizsánt is hozzáadjuk. Újabb 4-5 percig sütjük,
majd belekeverjük a cukkinit is.
3. Ételízesítővel, sóval ízesítjük, megborsozzuk, a fölaprított zöldfűszerekkel megszórjuk. 2,5 deci vizet öntünk rá, kis lángon 4-5 percig pároljuk. Végül beledobjuk a paradicsomot, még kb. 5 percig főzzük.
4. Ez a fogás a mediterrán országokban olyan kedvelt, hogy melegen, reggeliként is felszolgálják. Persze igazából önálló ebéd vagy vacsora, mégpedig puha kenyérrel és egy
pohár jófajta száraz vörösborral.

4 főre
Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 214 kcal • fehérje: 4,3 gramm • zsír: 11,3 gramm • szénhidrát: 23,6 gramm • rost: 4,9 gramm • koleszterin: 0 milligramm