Csíkos sütemény

Csíkos sütemény

Hozzávalók
az első tésztalaphoz:
1,5 dl (kis poharas) tejföl, 1 tojás, 1 kiskanál szódabikarbóna, 5 evőkanál finomliszt, 5 evőkanál kristálycukor, 5 evőkanál darált mák
a második laphoz:
ugyanezek a hozzávalók, csak a mák helyett
5 evőkanál darált dió
a harmadik laphoz:
ugyanezek a hozzávalók, csak a dió helyett  5 evőkanál keserű kakaópor és 2-3 evőkanál tej
a krémhez:
1 liter tej, 8 evőkanál búzadara, 25 dkg vaj vagy sütőmargarin, 2 csomag vaníliás cukor, 25 dkg porcukor
a tetejére:
10 dkg reszelt tejcsokoládé

1. Az első laphoz valókat kimérjük egy tálba, jól összekeverjük, majd sütőpapírral bélelt nagy tepsiben 30×30 centisre szépen elkenjük. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 12 perc alatt megsütük. Pár percet várunk, majd enyhén meglisztezett gyúrólapra borítjuk, és a sütőpapírt lehúzva róla hűlni hagyjuk.
2. Ugyanígy elkészítjük először a diós, majd a kakaós lapot (ebbe 2-3 evőkanál tej is kerül), melyeket szintén gyúrólapon hagyunk hűlni, miután lehúztuk róluk a sütőpapírt.
3. A krémhez a tejet egy lábasban felforraljuk, a darát habverővel kevergetve beleszórjuk. Tovább keverve 3-4  percig kis lángon főzzük. Ezután a tűzről lehúzzuk, majd szorosan lefödve, a darát még 5 percig duzzadni hagyjuk. Az átlagosnál sűrűbb tejbegríz lesz belőle, amit hideg vízzel teli edénybe álítunk, hogy hamarabb kihűljön. Amíg hűl, addig a puha (szobahőmérsékletű) vajat vagy margarint, a kétféle cukorral habosra keverjük, és a már kihűlt tejbegrízhez adjuk.
4. A három tésztalapot a krémmel megkenve egymásra rétegezzük úgy, hogy a kakaós lap középre kerüljön. Fontos, úgy gazdálkodjunk a krémmel, hogy a tetejére és az oldalára is jusson belőle; ezért praktikus, ha előre elosztjuk kis tálkákban. Végül a tetejére tejcsokoládét reszelünk. Egy kicsit pihentetjük, hogy az íze összeérjen, majd forró vízbe mártott késsel fölszeleteljük.

Kb. 40 szelet
Elkészítési idő: 2 óra
Egy szelet: 240 kcal • fehérje: 7,4 gramm • zsír: 12,8 gramm • szénhidrát: 23,6 gramm • rost: 1,5 gramm • koleszterin: 150 milligramm