Csokoládés, habos kocka

Csokoládés, habos kocka

Hozzávalók
a tésztához:
5 tojássárgája, 20 dkg porcukor, 15 dkg vaj vagy sütőmargarin, 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 20 dkg finomliszt, 1 csomag sütőpor, 1,5 dl tej
a tepsi kikenéséhez:
2 dkg vaj vagy sütőmargarin, finomliszt
a habhoz:
5 tojásfehérje, 20 dkg kristálycukor
a csokoládémázhoz:
20 dkg kristálycukor, 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 3 evőkanál forró víz, 5 dkg vaj vagy sütőmargarin

1. A tojások sárgáját a porcukorral krémesre keverjük, ez elektromos habverővel, maximális fokozaton 4-5 perc, majd a puha (szobahőmérsékletű) vajjal vagy margarinnal tovább keverjük. A kakaót a liszttel és a sütőporral összeforgatjuk, az előzőekhez adjuk a tejjel együtt.
2. A masszát egy kikent, meglisztezett vagy sütőpapírral bélelt nagy tepsibe simítjuk. Előmelegített  sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) 16-18 percig sütük. Hűlni hagyjuk.
3. A tojásfehérjét vízgőz fölött 15-20 perc alatt kemény habbá verjük, a vége felé apránként hozzáadjuk a cukrot is. Azon melegében a kihűlt kakaós piskótára simítjuk.
4. A csokoládémázhoz valókat egy tűzálló tálban színtén vízgőzre állítjuk, és kevergetve addig főzzük, míg minden folyósra olvad benne. A kihűlt habra csurgatjuk – elkenni nem lehet! – és dermedni hagyjuk.
5. Forró vízbe mártott késsel kockákra vágjuk.

kb. 48 szelet
Elkészítési idő: 2 óra
Egy szelet: 111 kcal • fehérje: 1,5 gramm • zsír: 3,7 gramm • szénhidrát: 17,9 gramm • rost: 0,8 gramm • koleszterin: 21 milligramm