Csöröge (forgácsfánk)

Csöröge (forgácsfánkHozzávalók:
40 dkg finomliszt (a fele rétesliszt is lehet), 8 dkg vaj vagy sütőmargarin, 2 csapott evőkanál kristálycukor, csipetnyi só, 0,5 dl rum, 1 dl tejföl, 5 tojássárgája
a nyújtáshoz:
egy kevés finomliszt
a sütéshez:
bő olaj
a tetejére:
2-3 evőkanál vaníliás porcukor
a tálaláshoz:
0,3 dl rum, 30 dkg sárgabarackíz

1. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval rugalmas tésztává gyúrjuk. Két részre osztjuk és letakarva, hűtőszekrényben legalább 1 órán át pihentetjük.
2. Ezután a tésztát enyhén belisztezett gyúródeszkán 2 milliméter (azaz késfok) vastagságúra nyújtjuk és derelyemetszővel vagy késsel kb. 10 centi hosszú, 4-5 centi széles lapokra szabjuk; közepüket hosszában is bevágjuk. Ezen a nyíláson a tészta egyik rövidebb oldalát (végét) átbújtatjuk; azaz mint egy masnit áthúzzuk.
3. Amikor az összes tésztát előkészítettük, egy nagyobbacska lábasba kb. kétujjnyi olajat öntünk és megforrósítjuk. A fánkokat közepes lángon, oldalanként 2-3 perc alatt pirosasra sütjük, végül szalvétára szedve lecsöpögtetjük. Vaníliás porcukorral meghintve, rummal ízesített barackíz kíséretében tálaljuk.

kb. 25 darab
Elkészítési idő: 40 perc + pihentetés
Egy fánk (lekvárral): (lekvárral): 168 kcal • fehérje: 2,8 gramm • zsír: 5,7 gramm • szénhidrát: 27,4 gramm • rost: 0,3 gramm • koleszterin: 64 milligramm