Gyoza Gundel módra

Gyoza Gundel módraHozzávalók
a tésztához:
30 dkg (2 csészényi) finomliszt, fél kiskanál só,  15 dkg (kb. 1,5 dl, de ebben az esetben az a tökéletes, ha súlyra kimérjük, mert 1 rész víz, 2 rész liszt a tökéletes arány)
a töltelékhez:
1,5 dl tej, 15 dkg porcukor, 20 dkg darált dió, fél citrom reszelt héja, 1 evőkanál rum, csipetnyi őrölt fahéj, 5-5 dkg mazsola és aszalt sárgabarack
a nyújtáshoz:
finomliszt
a sütéshez:
4-5 evőkanál olaj
a tálaláshoz való csokoládéöntethez:
10 dkg porcukor (lehet kristálycukor is), 3 dl tej, 1 kiskanál finomliszt, 1 csomag vaníliás cukor, 2 dl főzőtejszín, 20 dkg étcsokoládé, 0,3 dl rum

1. A tésztához való lisztet egy hőálló tálba szórjuk, a sóval összeforgatjuk. A vizet fölforraljuk, a lisztre öntjük, és eleinte fakanállal, majd kézzel addig dolgozzuk, gyúrjuk, míg kemény, a mi gyúrt tésztánkhoz (levestésztánkhoz) hasonló állagú tészta lesz belőle. Letakarva pihentetjük kb. 25 percen át, ezalatt elkészítjük a töltelékét.                                                   
2. Ehhez a tejet a porcukorral fölforraljuk, a diót beleszórjuk. A tűzről levéve a jól megmosott citrom sárga héját belereszeljük, a rummal ízesítjük, a fahéjjal fűszerezzük, és hozzákeverjük a nagyon apróra vágott mazsolát és aszalt barackot is.
3. A csokoládéöntethez a cukrot 1 deci tejjel meg a liszttel simára keverjük. A többi tejet a vaníliás cukorral, a tejszínnel és az összetördelt csokoládéval addig forraljuk, amíg az utóbbi teljesen föl nem olvad benne. A lisztes keveréket beleöntjük, habverővel kevergetve 3 percig forraljuk, ezalatt mártásszerűen besűrűsödik. A tűzről levéve a rumot is belekeverjük.
4. A tésztát enyhén meglisztezett gyúrólapon kb. 2 milliméter vékonyságúra nyújtjuk, éppen úgy, mint amikor levestésztát készítünk. A legkönnyebb, ha van kis tésztanyújtónk, és azon engedjük át párszor, míg elérjük a kívánt vékonyságot. Ezután egy 8-10 centi átmérőjű éles pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.
5. A kis tésztakorongokat vizes ecsettel megkenjük, majd mindegyiknek a közepére egy kis csíkban kb. 1 kiskanálnyi diótölteléket halmozunk. A tésztát a töltelék fölött egymáshoz illesztjük, jól összenyomkodjuk. Ezeknek a kis félholdaknak azután úgy adunk „sárkány“ formát, hogy tetejüket 4-5 helyen összecsippentjük, jól összenyomjuk.
6. Egy fedeles serpenyőbe öntjük az olajat, a kis tésztacsomagokat beleállítjuk, lefedjük, majd nagy lángra tesszük. Nagyjából 2 percig sütjük, ezalatt  a tészta alja szépen megbarnul. Ekkor kb. féldecinyi vizet öntünk alá, azonnal lefedjük, és további kb. 2 percre visszatesszük a tűzre. Ezalatt a víz elpárolog alóla, a keletkező gőzben pedig a kis tésztabatyuk teteje is megpuhul.
7. Forrón, a meleg csokoládémártással tálaljuk, és ebbe mártogatjuk a kis tésztabatyukat, mielőtt befalatoznánk.

Jó tanács
– A kis tésztabatyukat dió helyett édes gesztenyemasszával is tölthetjük.
– Készülhet a diókrémmel megegyezően kevert máktöltelékkel is, amit csokoládé helyett forró vaníliamártásba mártogatunk.

36 darab
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
2 darab (mártással): 337 kcal • fehérje: 6,2 gramm • zsír: 16,3 gramm • szénhidrát: 41,2 gramm • rost: 1,5 gramm • koleszterin: 13 milligramm