Konyakmeggyes szelet

Konyakmeggyes szelet

Hozzávalók
a tésztához:
4 tojás, 26 dkg porcukor, 1 dl szobahőmérsékletű víz, 1 dl olaj, 26 dkg finomliszt, 1 púpozott evőkanál keserű kakaópor, 1 kiskanál sütőpor
a tepsi kikenéséhez:
vaj (sütőmargarin) és finomliszt vagy sütőpapír
a piskótához:
6 tojás, 6 evőkanál (15 dkg) kristálycukor, 6 evőkanál (15 dkg) finomliszt (ennek csak a kétharmada kell, így aki nem akar egy kis potya piskótát, elég ha 4 tojásból süti)
a krémhez:
1 csomag (40 gramm) főzni való vanília ízű pudingpor, 1 púpozott evőkanál finomliszt, 5 dl tej, 20 dkg kristálycukor, 20 dkg vaj vagy sütőmargarin, 2-3 kiskanál konyakmeggy aroma (lehet meggylikőr is), 40 dkg magozott meggybefőtt
a csokoládémázhoz:
a mázhoz:
2 evőkanál tej, 2 dkg keserű kakaópor, 8 dkg vaj vagy sütőmargarin, 8 dkg kristálycukor, 2 evőkanál étkezési keményítő

1. A tésztához a tojások sárgáját először a porcukorral, majd a vízzel meg az olajjal jól kikeverjük. A lisztet a kakaóporral és a sütőporral összeforgatjuk, az előzőekhez adjuk, a kemény habbá vert tojásfehérjét beleforgatjuk. A masszát kettéosztjuk és két, sütőpapírral bélelt vagy kivajazott, belisztezett tepsiben, 30×30 centis nagyságúra elsimítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 13 perc alatt megsütük.
2. A piskótához a tojássárgáját a cukorral, elektromos habverővel 3-4 perc alatt krémesre, sűrűn folyósra fölverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, egyharmadát a cukros tojássárgájára tesszük. A liszt egyharmadát rászitáljuk, könnyed mozdulatokkal összeforgatjuk. A maradék tojáshabot és lisztet ugyanígy, 2 részletben hozzáadjuk. Egy nagy tepsit kikenünk, belisztezünk, de az is jó, ha sütőpapírral kibéleljük. A masszát egyenletesen belesimítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 15 perc alatt megsütük.
3. A krémhez a pudingport és a lisztet a tejben simára keverjük, a cukrot beleszórjuk, továbbra is szüntelenül keverve sűrű krémet főzünk belőle. Hűlni hagyjuk, majd jól kikeverjü. A puha (szobahőmérsékletű) vajat vagy margarint először magában, majd a porcukorral keverjük habosra. Apránként a kihűlt tejes krémhez keverjük. A konyakmeggy aromával ízesítjük.
4. A kihűlt piskótát kb. 2 cm-es kockákra vágjuk, a krémmel összekeverjük, majd hozzáadjuk a lecsöpögtetett meggybefőttet is. Egyenletesen az egyik tésztalapra halmozzuk, a másik tésztalappal befedjük.
5. A mázhoz valókat kevergetve kis lángon felfőzzük, majd a sütemény tetejét bevonjuk vele. Csak akkor szeleteljük, amikor a máz már megdermedt rajta.

Jó tanács
– A konyakos ízt tovább fokozhatjuk, ha a meggybefőttet konyakba áztatjuk és lecsöpögtetve így rakjuk a süteménybe.
– Ugyancsak konyakosabb íze lesz a süteménynek, ha az alsó és felső tésztalapokat is meglocsoljuk konyakkal.

36 szelet
Elkészítési idő: 3 óra
Egy szelet: 239 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.