Meggylekváros, habos omlós

Meggylekváros, habos omlós

Hozzávalók
a tésztához:
25 dkg vaj vagy sütőmargarin, 15 dkg kristálycukor, 3 tojássárgája, 45 dkg finomliszt, 1 csomag sütőpor, 1 citrom reszelt héja és kifacsart leve
a tepsi kikenéséhez:
vaj vagy sütőmargarin
a töltelékhez:
70 dkg darabos gyümölcsös meggylekvár
a tetejére:
3 tojásfehérje, 15 dkg porcukor

1. A puha (szobahőmérsékletű) vajat vagy margarint a cukorral és a tojássárgájával habosra keverjük. A lisztet a sütőporral összeforgatjuk, az előzőekhez adjuk, a citrom reszelt héjával és kifacsart levével együtt. Könnyen kezelhető tésztát gyúrunk belőle, aminek jó egynegyedét félretesszük. A többit egyenletesen egy kikent nagytepsibe nyomkodjuk. Jó vastagon megkenjük a meggylekvárral.
2. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé a porcukrot is beleszórjuk, majd a lekvárra simítjuk. A félretett tésztából kis darabokat szaggatunk, egyenként vékonyra sodorjuk, és a habot ezzel becsíkozzuk vagy berácsozzuk.
3. Előmelegített sütőben, a közepesnél erősebb lánggal (200 ºC; légkeveréses sütőben 180 ºC) 22 -24 percen át sütjük.

Jó tanács
– Meggylekvár helyett más pikáns, savanykás lekvárral is készíthetjük.

Kb. 40 szelet
Elkészítési idő: 1 óra
Egy szelet: 170 kcal • fehérje: 1,8 gramm • zsír: 5,3 gramm • szénhidrát: 28,0 gramm • rost: 0,7 gramm • koleszterin: 16 milligramm