Zabpelyhes, mogyorós, csokoládés keksz

Zabpelyhes, mogyorós, csokoládés keksz
Hozzávalók:
10 dkg tisztított sózatlan mogyoró, 1 tojás, 10-12 dkg barna cukor, 12 dkg vaj vagy sütőmargarin, 15 dkg finomliszt (részben vagy egészben Graham-liszt is lehet), 1 kiskanál sütőpor, csipet só, pár csepp mandulaaroma, 15 dkg zabpehely, 6 dkg jóféle étcsokoládé
a bevonáshoz:
2 evőkanál víz, 4 dkg vaj vagy sütőmargarin, 10-10 dkg tej- és étcsokoládé

1. Egy serpenyőben a mogyorót szárazon, azaz zsiradék nélkül megpirítjuk, hűlni hagyjuk, majd durvára vágjuk.
2. A tojást a cukorral habosra keverjük, majd az olvasztott, de nem meleg vajat (margarint) is belecsurgatjuk. A lisztet a sütőporral és a sóval összeforgatjuk, az előzőekhez adjuk, pár csepp mandulaaromával ízesítjük, végül a mogyoró jó felét, a zabpelyhet, és az apróra vágott csokoládét is beledolgozzuk. A masszából nedves kézzel kisebb (diónyi) golyókat formálunk, és sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk. A tetejüket nedves tenyérrel vagy egy pohár megnedvesített talpával ellapítjuk.
3. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük.
4. A bevonáshoz való vizet egy kis lábasba kanaalzzuk, a vajat (margarint) hozzáadjuk, kis lángon kevergetve fölolvasztjuk. A kétféle csokoládét apránként beleszórva fölolvasztjuk úgy, hogy amikor a fele csoki belekerült, lehúzzuk a tűzről, különben túl melegszik, és összeáll egy kemény, kezelhetetlen tömbbé. A kihűlt kekszek tetejét bevonjuk vele, majd mielőtt a csokoládé megdermedne, a félretett pirított mogyoróval is megszórjuk díszítésképpen.

25 darab
Elkészítési idő. 1 óra
Egy darab: 195 kcal • fehérje: 3,2 gramm • zsír: 11,4 gramm • szénhidrát: 19,9 gramm • rost: 1,5 gramm • koleszterin: 23 milligramm