Csomboros káposztaleves hidegen

Csomboros káposztaleves hidegen
Hozzávalók:
60-70 dkg sovány füstölt hús (ebből a levesbe csak 8-10 dekát használunk fel), fél fej (60 dkg) édes káposzta, 1 kisebb vöröshagyma vagy arasznyi póréhagyma, 1 ág friss vagy 1 mokkáskanál szárított csombor, 2 dl natúr joghurt (tejföl vagy tejszín is lehet), fél citrom leve, 1 mokkáskanál ételecet

1. A füstölt húst megfőzzük, lecsöpögtetve kihűtjük, levét félretesszük. A káposztát – miután kitorzsáztuk – vékony csíkokra metéljük.
2. A hagymát megtisztítjuk, félbehasítjuk, vékonyan fölszeleteljük, és a káposztával együtt lábasba szórjuk. A füstölt levet zsírtalanítjuk – hidegen a legkönnyebb, mert a tetején kicsapódik –, majd annyit öntünk a zöldségekre, amennyi ujjnyira ellepi. Finomra aprított friss vagy szárított, morzsolt csomborral fűszerezzük, és szinte teljesen puhára főzzük.
3. A káposzta felét szűrőlapáttal kiemeljük, a tálaláshoz félretesszük. A többit a levével meg a joghurttal együtt turmixoljuk és átszűrjük. A citromlével és az ecettel kellemesen pikánsra ízesítjük, ha kell, utánasózzuk, a káposztametéltet beleszórjuk. 2-3 hajszálvékony szelet füstölt hússal ékesítve (a maradékot máshoz használjuk el), jól behűtve tálaljuk.

Jó tanács
– Télen forrón tálaljuk; ilyenkor karikákra vágott házi kolbásszal is gazdagíthatjuk.

4 főre
Elkészítési idő: 40 perc + hűtés
Egy adag: 212 kcal • fehérje: 8,2 gramm • zsír: 14,1 gramm • szénhidrát: 13,0 gramm • rost: 4,7 gramm • koleszterin: 51 milligramm