Nokedlileves


Nokedlileves
Hozzávalók:
3 sárgarépa (30 dkg), 2 petrezselyemgyökér (20 dkg), 1-2 vöröshagyma (10 dkg) ,2-3 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem,
25 dkg füstölt kolbász (olyan fajta, amelyik jól szeletelhető, elég kemény és nem fő szét), 5 dkg zsír vagy 4-5 evőkanál olaj (lehet 10-12 dkg szalonna is), fél kiskanál őrölt fekete bors, 1 evőkanál jóféle pirospaprika, 1 púpozott evőkanál finomliszt (ez el is maradhat), kb. 1 evőkanál só
a nokedlihez:
30 dkg finomliszt, 2 tojás, só, kb. 2 dl hideg víz

1. A zöldségeket megtisztítjuk, 0,5 centi vastag karikákra vágjuk. A hagymát, a fokhagymát és a petrezselymet finomra aprítjuk. A kolbászt, miután bőrét lehúztuk, karikákra vágjuk.
2. A zsírt lábasban – nyáron bográcsban -, közepesen erős tűz fölött fölolvasztjuk,a hagymát rászórjuk, kevergetve pár perc alatt megfonnyasztjuk. Ezután a zöldséget adjuk hozzá, – beledobhatjuk az összekötözött petrezselyemszárat is -, együtt pirítjuk pár percig. Félidőben a fokhagymával a borssal és a fele petrezselyemmel fűszerezzük. A pirospaprikával meghintjük, elkeverjük, nyomban, nehogy a paprika megégjen, kb. 2,5 liter vízzel fölöntjük. A tüzet megerősítve vagy a bográcsot lejjebb engedve fölforraljuk. Megsózzuk – kezdjünk 1 evőkanálnyival, de ne többel, hisz a később belekerülő kolbász is ízesíti, sózza a levest. Kb. 15 percig, pontosabban addig főzzük, míg a zöldségek roppanósra puhulnak.
3. Ezalatt a lisztből a tojásokkal, kb. 1 csapott kiskanál sóval és a vízzel galuskatésztát keverünk. Egy vágódeszkáról a kés fokával vagy egy levesbe mártott kiskanállal a levesbe szaggatjuk. Éppen csak kb. 5 percet kell forrnia, ekkor ha kell, utánasózzuk, fűszerezzük, és már kész is. Tálaláskor a maradék petrezselyemmel meghintjük.

6 főre
Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 490 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.