Cukkinis, fűszeres muffin

Cukkinis, fűszeres muffin
Hozzávalók:
30 dkg zsenge cukkini (1 karcsú darab), 1,2 dl forró víz, 26 dkg finomliszt, 6 dkg hántolt napraforgómag, 1-1 mokkáskanál só, őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg és őrölt koriander, fél mokkáskanál reszelt szerecsendió, 1 kiskanál sütőpor, 1 kiskanál szódabikarbóna, 2 tojás, 15 dkg kristálycukor, 1 mokkáskanál vanília aroma, 12 dkg sütőmargarin vagy vaj
a forma kikenéséhez:
sütőmargarin vagy vaj

1. A cukkinit megmossuk, meghámozzuk, félbevágva zsenge magos belsejét kikaparjuk. Törzsét a reszelő kis lyukú oldalán lereszeljük. A forró vízzel összekeverjük, félretesszük.
2. A lisztet a napraforgómaggal, a sóval, a fűszerekkel, a sütőporral és a szódabikarbónával összeforgatjuk. A tojást a cukorral jó habosra keverjük, a vanília aromával ízesítjük. Először a puha (szobahőmérsékletű) margarinnal, majd a cukkinivel (levével együtt!) keverjük össze, végül beledolgozzuk, a fűszeres lisztet is.
3. Egy közepes muffinsütő mélyedéseit margarinnal kikenjük vagy papírkosárkákkal kibéleljük, és a cukkinis masszával a háromnegyedükig megtöltjük.
4. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC, légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 20 perc alatt megsütjük. A formában maradjon 15 percig, majd a kis süteményeket rácsra rakjuk, hogy teljesen kihűljenek.

12 darab
Elkészítési idő: 40 perc
Egy darab: 274 kcal