Malackaraj egészben sütve, aszalt szilvás gombaraguval és tökmagos burgonyával

 
Hozzávalók:
80 dkg bőrös malackaraj (inkább vékony hosszúkás, mint duci darab), kb. 1 púpozott kiskanál só, 1 csapott kiskanál majoránna, 1 csapott mokkáskanál őrölt fekete bors és őrölt kömény, 4 evőkanál olaj, 1 vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, fél kiskanál finomliszt
a hús kenegetéséhez:
kis darab füstölt szalonna, 1-2 dl sör
az aszalt szilvás gombaraguhoz:
25 dkg csipergegomba, 10 dkg magozott puha aszalt szilva, 3 dkg vaj, 1 evőkanál olaj
a tökmagos burgonyapüréhez:
80 dkg burgonya, só, kb. 1 dl tej, 3 dkg vaj, 3-4 evőkanál pirított tökmag

1. A karaj bőrös oldalát kisujjnyi közönként keresztben is, hosszában is bevágjuk. A sót a majoránnával, a borssal, a köménnyel és a fele olajjal összekeverjük, alaposan a húsba dörzsöljük úgy, hogy a bőrös részére ne kerüljön belőle.
2. A maradék olajat egy serpenyőben kissé megforrósítjuk, és a pecsenyét először a bőrös oldalán, azután a többi részén is hirtelen elősütjük benne. Így a készülő karaj kap egy kérget, és nem folyik ki a leve sütés közben, finom szaftos lesz.
3. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, fölszeleteljük, egy kisebb tepsibe rakjuk. Az elősütött karajt bőrös oldalával lefelé ráfektetjük, zsírjával meglocsoljuk, és egy kevés vizet öntünk alá. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) a vastagságától függően kb. 50 perc alatt szép pirosasra sütjük, közben zsírjával gyakorta meglocsoljuk. Félidőben a karajt megfordítjuk, hogy bőrös oldala felfelé legyen, és sörbe mártott szalonnával gyakorta megkenjük, hogy jó ropogósra sülhessen. Közben ha kell, elpárolgó levét folyamatosan pótoljuk.
4. Amíg a pecsenye sül, elkészítjük a kiegészítőit. A tökmagos burgonyához a burgonyát megtisztítjuk, kis kockákra vágjuk, és enyhén sózott vízben megfőzzük. ha kész leszűrjük, de egy keveset a főzőlevéből is félreteszünk, ha esetleg higítani kellene. A tejet, a vajat és a fele tökmagot beledobjuk, merülőmixerrel jól kikeverjük.
5. A gombát megtisztítjuk, vékony cikkekre vágjuk, a szilvát elnegyedeljük. A vaj és az olaj keverékében a gombát pár perc alatt megpirítjuk, az aszalt szilvát hozzákeverjük. Félrehúzzuk. A pecsenye szaftját egy serpenyőbe szűrjük, várunk 1-2 percet, hogy a zsírja feljöjjön a tetejére. Ebbe szórjuk a lisztet, s amint a zsír beitta, kb. 2 deci vizet öntünk rá. Kevergetve fölforraljuk, ha kell utánasózzuk, végül a gombás szilvára szűrjük.
6. Következhet a tálalás.  A húst 10 szeletre vágjuk, 5 tányéron elosztjuk. A tökmagos krumplipürét melléhalmozzuk, s díszítésképpen rászórjuk a tökmagot is. A megforrósított szilvás gombaragut a pecsenyére kanalazzuk.

5 főre
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Egy adag: 816 kcal