Dán húsgombóc – Katulin Sándor receptje

Dán húsgombóc

Hozzávalók:
egy piros húsú kaliforniai paprika negyede (pritamin paprika is lehet), fél csokor petrezselyem vagy metélőhagyma (snidling), 30 dkg darált hús (sertés, marha, borjú vagy pulykafelsőcomb-filé), 1 tojás, 2 evőkanál zsemlemorzsa, kb. fél kiskanál só, késhegynyi őrölt fekete bors
a sütéshez: bő olaj

1. A kaliforniai paprikát apró kockákra, a petrezselymet finomra vágjuk. A húst egy tálba rakjuk, az előzőeket hozzáadjuk a tojással és a zsemlemorzsával együtt. Megsózzuk, megborsozzuk, majd a diónyinál kicsit kisebb gombócokat formálunk belőle.
2. Bő, közepesen forró olajban legjobb a fritőzben – kb. 7 perc alatt megsütjük. Konyhai papírtörlőre szedve lecsöpögtetjük.
3. Tartármártással, petrezselymes burgonyával és párolt lilakáposztával vagy tartármártással és párolt rizzsel tálaljuk. Köret nélkül előételként is kínálhatjuk.

 
Megjegyzés
– A recept írója elárulta, hogy az eredeti étel darált vadhúsból (rénszarvas, őz) készül, amihez áfonyalekvárt, párolt lilakáposztát és petrezselymes burgonyát kínálnak.

Jó tanács
– Aki alacsony szénhidráttartalmú étrendet tart, köret nélkül, aki tejérzékeny diétát tart, tartár nélkül egye.

 
4 főre
Elkészítési idő: 30 perc
Egy adag (köret és tartármártás nélkül): 253 kcal • fehérje: 18,2 gramm • zsír: 17,4 gramm • szénhidrát: 5,5 gramm • rost: 1,0 gramm • koleszterin: 96 milligramm