Sáfrányos réti nyúl – készítette Nyers Csaba főszakács

Sáfrányos réti nyúl - készítette Nyers Csaba főszakács
Hozzávalók:
1 konyhakész nyúl (kb. 2,5 kg-os), 10 dkg füstölt szalonna, 10-10 dkg póréhagyma és pasztinák, 1 babérlevél, friss kakukkfű, koriandermag, kb. 3 dl fehérbor, 2 tojás, tengeri só, őrölt fehér bors, kis darab friss, reszelt gyömbér, bazsalikom, rozmaring, 2 dl tejszín vagy aludttej, 1 evőkanál Graham-liszt (teljesőrlésű búzaliszt), 1-2 evőkanál méz, citromfű, sáfrány

1. A nyulat kicsontozzuk. A szalonnát kis kockákra vágjuk és egy bográcsban (lábasban) félig kiolvasztjuk. Utána a nagyobb darabokra vágott csontot hozzáadjuk, lepirítjuk.
2. A pórét és a pasztinákot megtisztítjuk, fölszeletelve az előzőekhez adjuk. A babérral, kakukkfűvel és korianderrel fűszerezzük. A bort beleöntjük, majd kis lángon kb. 25 perc alatt tartalmas alaplevet főzünk belőle.
3. A nyúlkarajt más étel készítéséhez félretesszük, a többi, mintegy 80 deka nyúlhúst ledaráljuk, a tojásokkal összedolgozzuk, sózzuk, borsozzuk, a gyömbérrel, meg egy kevés bazsalikommal, kakukkfűvel és rozmaringgal fűszerezzük.
4. Az alaplevet átszűrjük, a zöldségeket kicsit át is törhetjük. A húsos masszából nedves kézzel kb. 12 gömböcöt formálunk, az alaplében kb. 20 percig pároljuk. Ha a lé kevés alatta, egy kevés vízzel vagy borral pótoljuk. A tejszínt a liszttel simára keverjük, az étel levét ezzel sűrítjük. Végül a mézzel meg a sáfránnyal ízesítve éppen csak még egyszer fölforraljuk, fölaprított citromfűvel meghintjük.

Megjegyzés
– Nyers Csaba a honfoglaláskori konyha „misszionáriusaként” járja az országot, ez a receptet is egy ilyen bemutató alkalmával készítette el.

4 főre
Elkészítési idő: 2 óra
Egy adag: 600 kcal