Sonkás, tojásos kelt batyu

Sonkás, tojásos kelt batyu
Hozzávalók:
6 dl tej, 2,5 dkg élesztő, 1 kiskanál porcukor, 1 kg finomliszt, 1 tojás, 3 tojássárgája, 5 dkg kristálycukor, 1 kiskanál só, 10 dkg vaj
a töltelékhez:
40 dkg sonka (lehet olcsóbb felvágott is), 6 főtt tojás, 1 csomó újhagyma, 2 tojás, só, őrölt fekete bors
a nyújtáshoz:
finomliszt
a lekenéshez:
1 tojás

1. A tejet meglangyosítjuk és 2 decinyit kimérünk belőle egy kisebb tálba. Az élesztőt belemorzsoljuk, a porcukrot és 1 kiskanálnyi lisztet belekeverünk, majd langyos helyen kb. 15 perc alatt felfuttatjuk.
2. A többi lisztet egy tálba szórjuk, a tojást ráütjük, a tojássárgáját hozzáadjuk. A cukrot és a sót rászórjuk, a maradék 4 deci tejet ráöntjük, majd gyúrni kezdjük. Ahogy kezd összeállni, apránként beledolgozzuk az olvasztott, de nem meleg vajat is. Jól kezelhető, közepesen kemény kelt tésztát dagasztunk belőle.
Letakarva, langyos helyen kb. 45 percen át kelesztjük. 3. Közben elkészítjük a tölteléket. A sonkát meg a főtt tojást nagyon apró kockákra vágjuk. A hagymát megmossuk és fölaprítjuk. Mindezeket egy tálba szórjuk. A tojásokat fölverjük, az előzőekhez adjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, összekeverjük.
4. A tésztát meglisztezett nyújtódeszkára borítjuk, finoman átgyúrjuk, majd kb. 50×50 centis négyzet alakú, fél centi vastag lappá nyújtjuk. Ezután egy éles késsel kb. 10 centis kockákra szabjuk. A tölteléket a közepükre halmozzuk, majd az ellentétes sarkukat a töltelék fölött ügyesen összecsippentjük.
5. Az így kapott batyukat egy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, tetejüket fölvert tojással megkenjük és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) 25 perc alatt szép pirosasra sütjük. Langyosan tálaljuk.

25 darab
Elkészítési idő: 2 óra 15 perc
Egy darab: 289 kcal