Cseresznyés túrós kölesmálé


Hozzávalók:
5 dkg vaj vagy sütőmargarin, 25 dkg étkezési hántolt köles, 7 dl tej, fél mokkáskanál só, 4 tojás, 6-8 evőkanál méz vagy cukor, 1 dl tejföl, 25 dkg tehéntúró, 25 dkg friss meggy (idényen kívül befőtt vagy fagyasztott is lehet), 2 evőkanál zsemlemorzsa
a forma kikenéséhez:
vaj, zsemlemorzsa
a tálaláshoz: 8 evőkanál sárgabaracklekvár

1. A vajat egy lábasban fölolvasztjuk, majd a kölest kevergetve megforrósítjuk rajta. Az időközben fölforralt tejet ráöntjük, megsózzuk, kis lángon, lefödve 8-10 percig pároljuk, pontosabban addig, míg a tej a tetejéről lefő.
2. Ekkor a tűzről lehúzzuk, a fedele alá duplán hajtogatott konyharuhát fektetünk, a kölest így hagyjuk teljesen megpuhulni, hűlni. A tojások sárgáját a tejföllel és a mézzel jó habosra keverjük, ez elektromos habverővel 3-4 perc. A túrót átpasszírozva belekeverjük, jól kikeverjük, majd a kölest hozzáadjuk. A kemény habbá vert tojásfehérjével lazítjuk, végül a massza felét kivajazott, morzsával behintett püspökkenyér- vagy őzgerincformába simítjuk. Egyenletesen beszórjuk a morzsával összeforgatott meggyel, a maradék köleses masszát rásimítjuk.
3. Közepesen forró kemencében – viszonyításképpen hagyományos sütőben 180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC lenne – 55-60 perc alatt megsütjük. Elkészültét a beleszúrt tűvel ellenőrizhetjük: ha nem tapad a tűre ragacsos massza, akkor jó.
4. 10 percnyi pihentetés után vágódeszkára borítjuk, ujjnyi vastagon fölszeleteljük. Melegen, 1 kanálka finom lekvár kíséretében tálaljuk.

Jó tanács
– A gyümölcsöt nem feltétlen kell belerétegezni, a túróhoz hasonlóan beleforgathatjuk a masszába is.
– Cseresznye helyett másféle gyümölccsel, például barackkal is készülhet.

8 főre
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Egy adag: 365 kcal (lekvárral)